Marcel Ciolacu, mesaj despre aderarea la Schengen

Premierul României, Marcel Ciolacu, a oferit clarificări privind absența discuției despre aderarea la Schengen în cadrul Consiliului Afacerilor Interne și Justiție (JAI). El a subliniat că așteptarea reacției Olandei este esențială în rezolvarea acestei chestiuni.

Într-un context în care România și Bulgaria se află în procedură comună pentru aderarea la Spațiul Schengen, premierul Ciolacu a explicat că, având în vedere reacțiile anterioare ale Austriei și Olandei, includerea acestui subiect pe ordinea de zi a Consiliului JAI ar fi condus la rezultate previzibile.

„Nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forțăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte. Nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. Trebuie un vot prin Parlament”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Așteptarea reacției Olandei și convocarea unui Consiliu JAI extraordinar cu această temă sunt considerate soluția potrivită în acest moment. Premierul a subliniat complexitatea procedurii din Olanda. Aici, primul ministru merge cu un mandat din partea Parlamentului pentru a vota în cadrul Consiliului European.

„Sunt șanse (…) singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei, ea va veni cât de curând, în ceea ce privește Bulgaria și convocarea unui JAI extraordinar cu această temă”, a adăugat premierul.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

România a înregistrat încă un eșec

România a suferit un nou eșec în tentativa de a adera la Spațiul Schengen, conform anunțului făcut de ministrul de Interne al Bulgariei, Kalin Stoianov.

Potrivit oficialului bulgar, cele două țări continuă să fie tratate „la pachet” și se confruntă cu opoziția fermă a Austriei și Olandei.

Stoianov a exprimat optimismul său și a menționat că a avut discuții cu omologul său român, Cătălin Predoiu, pentru a dezvolta o strategie comună.

Sursele media au evidențiat că anumiți oficiali au fost nemulțumiți de faptul că cererea de aderare a Bulgariei și României la Schengen a fost inclusă pe ordinea de zi.

Printre oponenții principali ai aderării României la Spațiul Schengen se numără Olanda. Aici, partidul de extremă dreaptă condus de Geert Wilders obținuse cele mai multe locuri la ultimele alegeri parlamentare. Totuși, nu a reușit încă să formeze un guvern funcțional.

Încă din decembrie 2018, Parlamentul European a solicitat integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Decizia finală aparține capitalelor țărilor membre ale zonei Schengen, compuse din 22 de state ale Uniunii Europene. Alături sunt și:

  • Norvegia
  • Elveția
  • Islanda
  • Liechtenstein