România a înregistrat încă un eșec în lupta de aderare la spațiul Schengen. Anunțul a venit prima dată din partea ministrului de Interne al Bulgariei, Kalin Stoianov.

România a înregistrat încă un eșec în lupta de aderare la Schengen

Potrivit oficialului de la Sofia, cele două țări sunt în continuare tratate „la pachet”, în special în fața opoziției Austriei și Olandei. Totuși, acesta s-a declarat optimist și a spus că a avut contacte cu Cătălin Predoiu pentru o strategie comună.

Informațiile apărute în presă arată că anumiți oficiali au fost iritați de faptul că cererea Bulgariei și României s-a aflat pe ordinea de zi. Amintim că unul dintre oponenții principali ai primirii României în Schengen nu are încă un guvern funcțional. Este vorba despre Olanda, unde partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilder a obținut cele mai multe locuri la ultimele alegeri parlamentare.

Amintim că Parlamentul European ceruse încă din decembrie 2018 ca România și Bulgaria să fie cooptate în spațiul Schengen. Un anunț similar a venit din partea Comisiei Europene în noiembrie 2022. Totuși, acest lucru este doar o recomandare.

Decizia finală le aparține capitalelor țărilor membre ale zonei de liberă circulație. Din aceasta fac parte 22 de țări ale UE, dar și Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein.

Au fost făcute mai multe promisiuni

Totodată, au fost făcute mai multe promisiuni. De exemplu, președintele din 2018 al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a făcut promisiune Vioricăi Dăncilă în luna decembrie. Aceasta era șefa guvernului român la vremea respectivă.

Amintim că țara noastră are mai mulți oponenți în lupta de aderare la spațiul Schengen, nu doar Austria. Parlamentul din Olanda a adoptat o rezoluție prin care cerea guvernul premierului Mark Rutte să opună un veto primirii Bulgariei și României.

Acest lucru ar trebui să se întâmple până când vor fi efectuate verificări suplimentare, potrivit autorităților olandeze.

Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie

Amintim că Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a spus anterior că autoritățile olandeze nu au avut timp să înceapă procedura de supunere a votului.

„Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie.

Dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România”, a spus şeful Executivului.