Marcel Ciolacu a anunțat obiectivele parteneriatului comercial cu EAU

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu conducerea companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al Mubadala, cu reprezentanții IHC/Abu Dhabi Ports și cu Sultan Al Jaber, CEO al ADNOC, președinte al Masdar și al Summit-ului mondial pentru acțiuni climatice COP28. În cadrul vizitei sale de lucru în Abu Dhabi, dezvoltarea proiectelor strategice comune între România și Emiratele Arabe Unite a fost punctul central al întâlnirilor economice.

Marcel Ciolacu a evidențiat interesul României în menținerea relațiilor bilaterale la un nivel înalt și în atragerea investițiilor din Emirate, subliniind importanța celei de-a treia sesiuni a Comisiei interguvernamentale de cooperare, programată să aibă loc în București în viitorul apropiat, conform unui comunicat de presă emis de Guvern.

„Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură şi procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuţie substanţială la dezvoltarea în România a unor investiţii majore. Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a declarat Ciolacu, potrivit sursei citate.

Marcel Ciolacu a subliniat importanța asociațiilor profesionale și a camerelor de comerț și industrie din ambele țări în promovarea și sprijinirea cooperării bilaterale și a schimbului de experiență.

Premierul speră la extinderea prezenței companiilor românești în Emirate

Premierul român a indicat că această vizită va contribui la extinderea prezenței companiilor românești pe piața emiratelor. De asemenea, ambele părți și-au exprimat interesul pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții România – EAU.

În cadrul întâlnirilor, cooperarea în sectorul energetic a fost un subiect important, având în vedere că România încă utilizează în mod considerabil resursele energetice convenționale, oferind totuși oportunități pentru colaborare în domeniile produselor petroliere și gazelor naturale. În paralel, țara se angajează într-o tranziție către o economie verde, în conformitate cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.

Din acest motiv, se încurajează investiții semnificative în energii regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice, precum și în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei, pentru a echilibra sistemul energetic din România.

În cadrul întâlnirilor, s-a discutat și despre dezvoltarea comerțului bilateral, cu accent pe sectoarele agroalimentar și IT&C, unde există un potențial încă neexplorat pe deplin.

În domeniul transporturilor, în afara importanței strategice a Portului Constanța, România oferă oportunități pentru colaborare și în dezvoltarea rețelelor feroviare și rutiere existente.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, cele opt proiecte propuse de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se află în diferite stadii de implementare și care ar putea fi atractive pentru investitorii cu experiență în infrastructură de transport, energetică sau digitală.