Ministrul Cercetării Bogdan Ivan a prezentat la Qatar proiecte de peste 1 miliard de euro

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit miercuri seara că în cadrul vizitei oficiale în Qatar, a prezentat o serie de proiecte în valoare de un miliard de euro, concentrate pe domeniile digitalizării, securității cibernetice, cloud computing și cercetare.

Într-o postare pe Facebook, Ivan a explicat că în timpul întâlnirilor de la Doha, a discutat cu oficiali importanți precum Premierul Qatarului, ES Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, și conducerea Fondului Suveran de Investiții al Qatarului.

Omologului său din Qatar, ministrul Bogdan Ivan i-a prezentat 15 proiecte majore, care se ridică la peste 1 miliard de euro. Acestea vizează aducerea tehnologiilor emergente și a celor mai recente rezultate ale cercetării în România.

„În discuţiile cu omologul meu, ES Şeicul Mohammed bin Ali bin Mohammed Al Mannai, Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, am prezentat proiectele de transformare digitală care vor face din România cel mai important hub de noi tehnologii emergente din Europa Centrală şi de Est”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Bogdan Ivan.

bogdan ivan qatar
Bogdan Ivan. SURSA FOTO: Facebook

A fost semnat un Memorandum de Înțelegere cu autoritățile de la Doha

Bogdan Ivan a subliniat importanța semnării unui Memorandum de Înțelegere, care va stabili clar prevederi de colaborare pentru implementarea proiectelor propuse. Ministrul a evidențiat și necesitatea consolidării relațiilor partenere și deschiderii dialogului cu potențialii investitori interesați de oportunitățile pe care România le oferă.

„Pentru ca ele să devină realitate, am stabilit cu Excelenţa Sa că vom semna un Memorandum de Înţelegere care va conţine prevederi foarte clare de colaborare. Prin consolidarea relaţiilor parteneriale, deschidem calea unui dialog direct şi deschis cu potenţialii investitori interesaţi de oportunităţile pe care România le oferă”, a mai scris Ivan.

Ministrul a subliniat recunoașterea valorii cercetătorilor și a specialiștilor români în domeniul IT&C la nivel mondial, considerându-i factorul determinant în succesul viitoarelor proiecte comune.

Amintim că, premierul Marcel Ciolacu a avut o vizită de lucru de două zile în Qatar. Pe agenda întrevederilor s-au aflat dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro.

El a fost însoţit în vizita sa în Golful Persic de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, şi de directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.