Marcel Boloș vrea consultări în ceea ce privește măsurile fiscale

Marcel Boloș a transmis miercuri seara un mesaj pe Facebook: „Ministerul Finanţelor îşi continuă rolul de integrator al propunerilor fiscal-bugetare ce vor fi cuprinse în pachetul pe care coaliţia de guvernare îl vrea pentru a ajunge la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportat la cheltuieli şi venituri. În tot acest proces am fost cât se poate de ferm: nu trebuie luată nicio măsură fără să implicăm şi să ascultăm vocile cetăţenilor şi să desfăşurăm consultări cuprinzătoare”.

Boloș afirmă că se alocă zilnic timp consultărilor cu părțile interesate: „Acest proces implică diferite părţi interesate din societatea noastră, inclusiv reprezentanţi ai mediului de afaceri, organizaţii non-guvernamentale, sindicate, experţi în economie şi finanţe. Astăzi am avut o discuţie cu AmCham Romania (Camera de Comerţ Americană), care ne-a oferit perspective valoroase pe tema pachetului de măsuri pentru redresarea deficitului şi pentru digitalizarea Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”.

Ministerul a purtat discuții și cu reprezentanţii RoAlimenta, Romanian Business Leaders, Asociaţia Patronală a Industriei de Software si Servicii sau Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare.

Se doresc măsuri înţelepte, echitabile şi bine fundamentate

„Măsurile pot avea un impact semnificativ asupra societăţii, asupra economiei şi asupra mediului de afaceri. Tocmai de aceea, trebuie să luăm în considerare toate perspectivele şi să asigurăm că deciziile sunt înţelepte, echitabile şi bine fundamentate”, a precizat Marcel Boloş.

Totodată, acesta a oferit asigurări că etapele de aprobare a OUG pentru reducerea cheltuielilor vor fi respectate: „Vă mai asigur că orice act normativ care va avea semnatura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”.

În urmă cu câteva zile, acesta a declarat următoarele, în urma unei ședințe de Guvern: „Am avut astăzi o şedinţă de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu şi echipa de experţi din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta şi să continue şi după 2024. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o ameninţare serioasă pentru viitorul nostru şi este momentul să acţionăm ferm şi să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă. Tocmai de aceea pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”.