Marcel Boloș a precizat că în cadrul vizitei FMI se stabilesc măsuri pentru consolidarea fiscal-bugetară

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a atras luni atenția că fără pachetul de măsuri fiscal-bugetare ar fi fost foarte dificil să se asigure stabilitatea deficitului bugetar. Oficialul a precizat că, cel mai probabil, vor fi necesare măsuri pentru a ne încadra în ținta de deficit de 5,5% din PIB.

Ministrul a menționat că se pot amâna sau reduce cheltuieli de capital care provin din surse diferite de fondurile externe nerambursabile, precum programele naționale legate de infrastructură, sport și cultură.

În ceea ce privește vizita delegației FMI, ministrul Boloș a spus că este una anuală în cadrul căreia se stabilesc măsuri pentru consolidarea fiscal-bugetară. El a subliniat că atât Comisia Europeană, cât și FMI au recomandat României să ia măsuri în acest sens, inclusiv reduceri de cheltuieli publice și combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, ministrul de Finanţe a precizat că fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar.

„Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a subliniat Boloş.

Ministrul Finanțelor atrage atenția asupra cheltuielilor publice din decembrie

Ministrul a mai spus că a amintit faptul că, în lipsa acestor măsuri din proiectul de lege, va fi foarte greu să administreze ţinta de deficit bugetar.

„Am precizat că, pentru luna decembrie, care este luna cu cheltuielile publice cele mai mari, va trebui să avem încă de acum stabilite măsuri suplimentare pentru a putea controla deficitul bugetar şi a ne încadra în angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană.

Nu discutăm de măsuri fiscal-bugetare sau de măsuri care să privească drepturi ale personalului angajat în sistemul public, nu acesta este scopul, ci anumite categorii de cheltuieli care pot fi amânate şi pentru anul viitor şi să generăm cheltuieli şi datorii faţă de furnizorii de servicii publice în anul următor”, a explicat Boloş.

Marcel Boloş a precizat că măsurile pe care le poate lua Executivul sunt un rezultat al faptului că măsurile fiscal-bugetare sunt întârziate ca implementare, ceea ce îngreunează procesul de control al deficitului bugetar.

„Trebuie să fim foarte atenţi mai ales la aceste cheltuieli din luna decembrie care pot să dea peste cap ţinta de deficit”, a completat Boloş.