Românii sacrifică în această lună cel puţin 2,5 milioane porci. În anii trecuţi cifra era mai mare, dar efectivele de porcine au scăzut constant în ultimul deceniu. În general, cea mai mare parte a porcilor crescuţi în gospodăriile populaţiei este sacrificată înaintea Crăciunului, ceea ce mai scade consumul de carne din import.
Totuşi, potrivit balanţei comerciale, în luna decembrie se importă circa 50.000 tone de carne de porc,  pentru că România nu îşi poate asigura necesarul şi trebuie să cumpere din străinătate aproximativ 60% din ceea ce se consumă anual.

„Importurile reprezintă cam 60% din necesarul intern. Astfel, din cele aproximativ 700.000 tone consumate anual, unităţile din ţară produc 200.000 tone, în gospodării, cam tot atât, iar din import se aduc circa 300.000 tone“, a spus Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. În mod obişnuit, pentru producerea mezelurilor este utilizată carnea de import, iar în ceea ce priveşte carnea proaspătă aflată în galantarele magazinelor, 20% provine din afara ţării. „Pentru a fabrica mezeluri, procesatorii importă cel puţin 70% din carnea folosită. Procentajul scade substanţial când vine vorba despre carnea proaspătă, pentru că aceasta are termen de garanţie şapte zile, iar pe drum face şi două zile. Astfel, doar 20% din carnea proaspătă din magazine provine din importuri“, a arătat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Per total, în perioada Sărbătorilor de iarnă, creşte consumul lunar de carne de porc cu aproximativ 20%.  Românii au la dispoziţie aproximativ 200.000 tone de carne de la animalele sacrificate în țară, la care se adaugă cele 50.000 tone aduse din import. „De Crăciun, consumul de carne şi preparate din carne de porc creşte cu 20%, pentru că se importă mai mult, dar şi pentru că se sacrifică animalele din gospodăriile populaţiei“, a spus Sorin Minea, reprezentant al ARC.

Vom avea în jur de un million de cozonaci italieni

Potrivit Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie – ROMPAN, cozonacii româneşti rămân în preferinţele a peste 80% dintre români. „Am făcut un studiu de piaţă şi am constatat că mulţi români preferă cozonacii autohtoni, probabil datorită prospeţimii acestora, gustului şi specificului tradiţional“, a spus Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN. Circa şase milioane de cozonaci se vor produce pentru perioada Sărbătorilor. „Vor fi scoase pe piaţă circa şase milioane de bucăţi, pentru că această cifră reprezintă cantitatea solicitată de români în perioada Sărbătorilor“, spun reprezentanţii producătorilor. Pe de altă parte, urmează se fie aduşi în ţară un milion de cozonaci italienești. „În general, cozonacii din import, respectiv cei italienești, sunt cumpăraţi pentru a fi făcuţi cadou“, a arătat Popescu.

În ceea ce priveşte consumul de fructe, este în majoritate reprezentat de importuri, mai ales că în perioada Crăciunul sunt preferate citricele şi bananele, din care se importă, numai în luna decembrie, 50.000 tone (5.000 tone de banane şi 45.000 tone de citrice), în condiţiile în care într-un an întreg sunt importate 240.000 tone de banane şi citrice. Li se adaugă merele, perele, strugurii, care se găsesc din abundenţă pe piaţă în această perioadă şi care, în cea mai mare parte, sunt aduse tot din străinătate.

7 mil. de cozonaci vor fi pe mesele românilor la Sărbătorile de iarnă