Bazat pe analiza a aproximativ 100.000 de fructe proaspete (piersici, pere, căpșuni, cireșe, mere), studiul susține că aproape una din trei mostre (29%) a fost contaminată cu urme de pesticide chimice, față de doar 18% în anul 2011.

Cele mai contaminate fructe analizate în cadrul studiului au fost murele (51%), piersicile (45%), căpșunile (38%), cireșele (35%) și caisele (35%).

O treime din merele și jumătate din murele analizate aveau reziduuri din cele mai toxice categorii de pesticid

O treime din merele și jumătate din murele analizate aveau reziduuri din cele mai toxice categorii de pesticide, unele fiind asociate cu diferite boli, inclusiv cancer, boli de inimă și malformații ale nou-născuților, scrie The Guardian.

Reziduurile de pesticide chimice pe kiwi au crescut de la 4% în 2011 la 32% în 2019, contaminarea cireșelor fiind, de asemenea, aproape dublă, ajungând de la 22% la 50% în aceeași perioadă de timp.

În total, analiza a celor aproximativ 100.000 de fructe populare în Europa a constatat o creștere cu 53% a contaminării cu cele mai periculoase pesticide, în decurs de nouă ani. Studiul a fost realizat de Pesticide Action Network (PAN) Europe, subliniază The Guardian.

Rezultatele studiului sunt șocante!

Sondajul nu a inclus produse britanice, dar Marea Britanie importă anual peste 3,2 milioane de tone de fructe și legume proaspete din UE, satisfăcând aproximativ 40% din cererea internă, potrivit CBI.

Profesorul Nicole Van Dam de la Centrul German pentru Cercetare Integrativă a Biodiversității a descris rezultatele raportului drept „șocante”.

„Ce rost are să mănânci sănătos dacă fructele și legumele despre care ni se spune că sunt sănătoase sunt, de fapt, pline de toxine?”, a afirmat aceasta.

Lobby-ul agriculturii e mult mai puternic

Purtătorul de cuvânt al PAN Europe, Salomé Roynel, a declarat: „Consumatorii se află acum într-o poziție ingrată: li se spune să consume fructe proaspete, multe dintre ele fiind contaminate cu cele mai toxice reziduuri de pesticide, care au efecte grave asupra sănătății. Este clar că guvernele nu au nicio intenție să interzică aceste pesticide, indiferent de ce spune legislația.

Se tem prea mult de lobby-ul agriculturii, care depinde de substanțe chimice puternice și de un model agricol viciat”, a explicat Roynel.

Conform acestuia, substanțele chimice utilizate în cele mai toxice pesticide nu au limite sigure, de aceea a cerut consumatorilor să cumpere în această vară fructe eco, „mai ales dacă este vorba de femei însărcinate sau care alăptează”.

87% dintre perele analizate au fost contaminate cu cel puțin un pesticid toxic

”Dacă nu există măsuri ferme, nu vedem cum ar putea fi respectat acest obiectiv”, a declarat pentru Salomé Roynel, reamintind că Bruxelles-ul are puterea de a chema la ordine țările ”care nu reușesc să facă față acestui subiect”.

Cercetarea a constatat că 87% dintre perele din Belgia și 85% dintre cele din Portugalia au fost contaminate cu cel puțin un pesticid toxic. Aproape o treime din toate fructele analizate au fost contaminate cu substanțe periculoase în 2019, acesta fiind ultimul an pentru care cercetătorii au avut la dispoziție date.

Contaminarea a crescut „dramatic” la mere cu 117% și la cireșe cu 152%

Comisia Europeană susține că utilizarea pesticidelor periculoase a scăzut cu 12% în 2019 față de perioada 2015-17 și propune o reducere suplimentară cu 50% până în 2030.

În schimb, noul studiu a constatat că procentele privind contaminarea au crescut „dramatic” pentru fructe precum merele (cu 117%) și cireșele (cu 152%) începând din 2011, anul în care guvernele UE ar fi trebuit să înceapă să interzică pesticidele relevante. Studiul a descoperit că procentul de fructe și legume contaminate în 2019 a crescut cu 8,8% față de perioada de referință 2015-2017.