Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă retragerea de la vânzare a unui lot de pepeni verzi din Turcia la care s-a descoperit conţinut depăşit de pesticide.

Pesticide peste limită în pepeni verzi din Turcia

„Vă informăm că am fost notificați de către furnizorul SC Microfruits SRL să inițiem retragerea de la comercializare și de la clienți a articolului menționat mai jos. Motivul rechemării: depășire valori admise de reziduuri pesticide – Bromopropilat și Imidacloprid. În cazul în care ați cumpărat produsul menționat mai sus, vă rugăm să nu-l consumați și să-l returnați în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 13.05.2022, urmând să primiți contravaloarea lui”, anunță ANSVSA.

Și Carrefour retrage lotul 108 din pepenii verzi din Turcia, vânduți în perioada 18 – 20 aprilie a.c.

„Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 18.04.2022-20.04.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinele Carrefour până pe 13.05.2022, urmând să fie restituită contravaloarea în baza bonului fiscal”, se arată pe site-ul ANSVSA.

ANSVSA, bilanțul controalelor de 1 Mai

ANSVSA a prezentat luni, 2 mai, bilanţul controalelor pentru ziua de 1 Mai. Acţiunea, desfăşurată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la nivel naţional, s-a concretizat prin verificarea a 1.944 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, se arată într-un comunicat al instituției.

La acţiunea coordonată de conducerea ANSVSA au participat inspectori din cadrul ANSVSA şi din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene.

Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a 229 de amenzi contravenţionale, care au totalizat 1.356.200 de lei.

Trei unităţi au primit ordonanţă de suspendare a activităţii până la remedierea deficienţelor: un fast-food (pentru neîntreţinerea a igienică a spaţiilor şi a ustensilelor de lucru) şi două restaurante (pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi nerespectarea condiţiilor de igienă).

Detaliat, în perioada 29 aprilie – 1 mai, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 1.055 de unităţi de alimentaţie publică, 143 de pensiuni turistice, 24 de unităţi de tip catering, 63 de unităţi de cofetărie/patiserie, 62 de laboratoare de cofetărie, 91 de unităţi tip supermarket/hipermarket, 265 de magazine alimentare şi 241 de alte tipuri de unităţi.