“Journal of Clinical Oncology”, publicația oficială a Societății Americane de Oncologie Clinică, a dat publicității, în luna iulie, un studiu care atestă rolul unei alimentații bogată în grăsimi saturate în creșterea incidenței cazurilor de cancer pulmonar. Specialiștii au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe uleiuri ce conțin grăsimi nesaturate, pește, nuci, fructe, verdeață, lactate sărace în grăsimi, cereale integrale și carne de pasăre, diminuează cu 14% riscul apariției cancerului pulmonar.

În acest context, Alfredo Seafood a început încă de anul trecut o campanie destinată creșterii consumului de pește pe plan local și consideră că acest studiu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru români, care consumă de 4 ori mai puțin pește față de media europeană. Cercetătorii Centrului Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee, accentuează faptul că cea mai bună modalitate de a scădea numărul de cazuri de cancer pulmonar este absența fumatului, dar concluziile studiului atestă că o dietă sănătoasă contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de a te îmbolnăvi de această maladie.

Conform cercetătorilor, un aport ridicat de grăsimi polinesaturate, asociat cu reducerea consumului de grăsimi saturate, ajută atât la prevenirea bolilor cardiovasculare, cât și a cazurilor de cancer de plămâni. Grăsimile saturate, așa-numitele grăsimi rele, se găsesc cu precădere în alimente ca untul, carnea roșie, alimente supra-procesate, mezeluri și, în general, alimentele care conțin aditivi. Dieta DASH pentru stoparea hipertensiunii (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta mediteraneeană sunt tipurile de alimentație cele mai indicate pentru a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, dar și a tumorilor maligne situate la nivelul plămânilor. Conform dietei mediteraneene peștele și fructele de mare ar trebui să se regăsească în meniul nostru de circa două ori pe săptămână. De asemenea, numeroase studii anterioare au demonstrat rolul benefic al peștelui în funcționarea sistemului cardiovascular.

“Peștele conține acizi grași Omega 3, care se încadrează în categoria grăsimilor sănătoase, precum și magneziu, zinc, cupru, seleniu și vitamina B12, ceea ce stă la baza efectului antiinflamator și anticancerigen. Faptul că importanța unei diete sărace în grăsimi saturate a fost evidențiată și de concluziile celui mai recent studiu, concluzii susținute de o organizație prestigioasă la nivel mondial, ar trebui să fie un impuls pentru români. Peștele și fructele de mare fac parte dintre alimentele bogate în grăsimi nesaturate, cu un conținut ridicat de vitamine și macroelemente, care ne ajută să ne ferim de boli foarte grave. Din păcate, așa cum am subliniat anterior, consumul de pește din România se situa anul trecut la 6 kg/capita, în condițiile în care media în Uniunea Europeană este de 25 kg/capita”, a declarat Mihai Cristian Dărmănescu, fondatorul Alfredo Seafood.

Consumul de pește și produse din pește a înregistrat, la nivelul portofoliului companiei, o ușoară creștere, de circa 5%, față de aceeași perioadă a anului trecut, acest lucru demonstrând faptul că românii încep treptat să redescopere beneficiile peștelui în alimentația curentă. “Este adevărat că românii sunt mai deschiși la consumul de pește în ultima perioadă. Cu toate acestea, eu consider că mai avem foarte mult până la atingerea obiectivului nostru: minimum o masă de pește pe săptămână”, a adăugat Mihai Cristian Dărmănescu.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Vanderbilt a folosit date adunate din zece lucrări științifice publicate în prealabil în S.U.A, Asia și Europa. Aceste lucrări s-au bazat pe informațiile provenite de la 1,4 milioane de participanți, dintre care 18.822 au fost diagnosticați cu cancer pulmonar în timpul cercetărilor care au durat peste nouă ani. Studiile au analizat modul în care grăsimile prezente în dieta zilnică influențează incidența cazurilor de cancer pulmonar.