Sansele ca preturile la produsele alimentare si la cele nealimentare sa creasca sunt mici, insa inflatia va urca cu cel putin un procent, ca efect al majorarii tarifelor la utilitati si a preturilor de pe piata imobiliara. Asa arata estimarile a 6.000 de manageri din peste 134 de state ale lumii.


Reprezentantii companiilor mari s-au aratat pesimisti in ceea ce priveste posibilitatea ca in 2006 sa-si scumpeasca produsele. Un studiu realizat de compania McKinsey in aceasta luna arata ca sub o treime din manageri considera ca vor putea modifica preturile, in timp ce 59% nu cred ca va fi cazul. Firmele mici insa se arata optimiste si sustin ca lipsa de concurenta din pietele de nisa, unde gama de produse oferita cumparatorilor este mult mai restransa, le va da posibilitatea de a mari preturile.


Cat priveste rata inflatiei, peste 2.000 de manageri estimeaza ca, in 2006, acest indicator va creste cu cel putin un procent fata de 2005, previziune confirmata, in general, si de catre oficialitatile acestor state. Rata anuala a inflatiei din Statele Unite ale Americii este de 4,3%, in timp ce in Uniunea Europeana este de 2,5%.


La nivel global, ritmul de crestere economica nu a fost foarte dinamic in 2005 si, conform analistilor economici, acesta se va tempera si mai mult in 2006. De altfel, increderea directorilor americani in propria economie a scazut, in mare parte din cauza ritmului lent de dezvoltare a industriei. Nici reprezentantii companiilor din China nu sunt mai optimisti in ceea ce priveste cresterea economica. Legat de inflatie, aproape o treime din managerii din China prevad ca aceasta va creste in 2006 cu cel putin doua procente, in timp ce restul considera ca inflatia nu va urca cu mai mult de un procent. La polul opus, se afla reprezentantii companiilor din India, care se arata cei mai increzatori in succesul economiei nationale, cu toate ca prevad si acestia o crestere a inflatiei in 2006.
Factorii de crestere a inflatiei vor fi, conform afirmatiilor directorilor de companii, aceiasi ca in 2005, adica preturile mari la energie si cele din piata imobiliara. La acestea, se adauga oferta scazuta de locuri de munca si o amplificare a cererii de bunuri si servicii.


Cu toate ca previziunile pentru 2006 sunt mai degraba pesimiste, reprezentantii companiilor si-au schimbat foarte putin planurile de dezvoltare pentru anul viitor. De doua ori mai multi directori spun ca isi vor mari numarul de angajati, fata de managerii care vor sa reduca din personal. Firmele mici se arata cele mai dispuse sa-si mareasca forta de munca, in timp ce companiile mari au cele mai mari perspective sa reduca din personal.


In ceea ce priveste Romania, tinta anuala de inflatie a BNR pentru 2006 se pastreaza la 5%, insa prognoza indica un nivel apropiat de palierul superior al intervalului de variatie, respectiv 6%. De asemenea, tarifele si preturile vor fi aliniate la normele UE, ceea ce inseamna cresterea sensibila a tarifelor la utilitati, dar si majorarea accizelor, concomitent cu reducerea subventiilor de la stat. Urmand prognoza pentru 2006 a directorilor de companii, preturile la energie vor creste considerabil chiar din ianuarie. In cazul energiei electrice, trebuie facute ajustari ale pretului din jumatate in jumatate de an, conform angajamentelor Romaniei fata de organismele internationale. Ultima scumpire a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut cu 5,2%.


La energia termica, subventiile vor fi eliminate pana in 2007, fapt care se va reflecta tot in preturi. Ultima majorare a pretului a avut loc in noiembrie, cand de la 89,6 RON pe gigacalorie s-a ajuns la 107,5 RON gigacaloria. Se asteapta ca urmatoarea majorare sa aiba loc la jumatatea anului viitor, cresterea fiind prognozata la 20%.