Irlandezii s-au asociat în 2008 cu portughezii de la Sonae Sierra pentru a dezvolta cel mai mare mall din România, cu o suprafaţă închiriabilă de 110.000 mp, întinsă pe cinci etaje, şi care însemna o investiţie de peste 600 mil. euro. Planurile lor au fost date peste cap de o serie de conflicte juridice care i-au obligat să îşi recalibreze proiectul.
„Ultimii doi ani au fost foarte dificili în România, având în vedere criza financiară şi modificarile de pe piaţa imobiliară. Suntem pe deplin angajaţi să lansăm proiectul pe piaţă, iar designul îmbunătăţit, combinat cu economiile substanţiale realizate, vor face din Parklake Plaza un proiect viabil şi durabil, chiar şi în această perioadă dificilă“, a declarat David Sharkey, preşedintele grupului irlandez.
Noul proiect este gândit în două etape şi va include pe cele trei niveluri principale un spaţiu total de 79.000 de mp închiriabili, cu 40% mai mic faţă de forma iniţială şi cu o valoarea investiţională de doar 250 mil. euro. Proiectul urmează a fi construit pe un teren de 8,2 hectare, achiziţionat în 2007 de către Caelum Development pentru 53 mil. euro de la Eduard Ioan Dan Romalo.

35% pre-închiriat
În prezent centrul comercial Parklake Plaza este în proporţie de 35% pre-închiriat de retaileri precum: hypermarketul Cora, complexul Cinema City cu 16 săli de cinematograf, Pure Fitness, Flanco sau parfumeria Douglas. Un alt procent de 30% din spaţiu este în stadiu de negocieri avansate cu retaileri de renume, naţionali şi internaţionali.
„A existat un mare interes din partea retailerilor locali şi internaţionali şi este pozitiv să vedem retaileri renumiţi precum Cora, Leroy Merlin şi H&M extinzându-se in România şi creând noi locuri de muncă şi oportunităţi pentru o mulţime de români“, a mai spus David Sharkey.

Pentru fondurile care mai sunt necesare pentru a finaliza proiectul, dezvoltatorul se află în stadiu de negocieri avansate cu un consorţiu format din trei bănci care include o bancă românească şi alte două bănci europene.
Totodată, parteneriatul cu Sonae Sirra este regândit şi urmează să se stabilească care va fi participaţia portughezilor în această afacere.
Caelum Development a obţinut autorizaţia de construire  pentru prima faza a noului design al proiectului, care cuprinde un total de 67.000 de mp închiriabili.