După cum scrie Huffington Post, deși, în cele mai multe cazuri această problemă nu trebuie să îngrijoreze, uneori poate fi semnul unor probleme de sănătate mai mari, mai ales dacă apar și alte simptime, cum ar fi modificări ale culorii sau texturii mâinilor și picioarelor.

Contracția vaselor de sânge de la extremități

O persoană cu hipersensibilitate la frig va avea mâinile și picioarele reci chiar și la temperatura camerei. Cauza exactă este deocamdată necunoscută, dar se presupune că este provocată de contracția vaselor de sânge de la extremități.

Meghann Kirk, specialist în medicină internă, explică de ce avem mâinile și picioarele reci, chiar dacă nu ne este frig: ”Sunt situate departe de inimă și au vase de sânge mai mici, ceea ce înseamnă că au un flux de sânge mai redus pentru a le menține calde”.

Ea a adăugat că pierderea în greutate poate duce la încetinirea metabolismului, deoarece corpul păstrează caloriile și face ca mâinile și picioarele să devină mai reci. Cu toate acestea, există anumite probleme de sănătate care ne vor face să avem mâinile și picioarele reci. Următoarele afecțiuni pot avea ca rezultat mâini și picioare reci, chiar în zilele toride de vară:

Anemia

Adesea cauzată de o deficiență de fier, anemia este o afecțiune în care avem mai puține globule roșii sănătoase și funcționale, decât în mod normal.

Deficiența de fier care caracterizează adesea afecțiunea înseamnă că celulele roșii din sânge nu au suficiente proteine bogate în fier pentru a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului, ceea ce duce adesea la mâini și picioare reci.

Boala arterială

Există multe forme ale acestei boli, dar toate sunt cauzate de o îngustare a arterelor, reducând fluxul de sânge către picioare.

Diabetul

Unul dintre simptomele diabetului este fluxul sanguin slab, care deseori duce la răcirea mâinilor și picioarelor. Diabetul crește riscul unor boli de inimă, care pot provoca îngustarea arterelor.

Senzația de ace în picioare este rezultatul leziunilor nervoase, o complicație a diabetului.

Hipotiroidismul

Senzația de frig este un simptom al hipotiroidismului, o afecțiune în care tiroida este subactivă și nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a menține funcționarea corectă a funcției metabolice a corpului.

Boala Raynaud

Este o altă afecțiune care provoacă îngustarea arterelor, ducând la mâini și picioare reci, provocând și schimbarea culorii degetelor, care devin albe, albastre sau roșii.

Deficit de vitamina B-12

O deficiență de vitamina B-12 poate provoca probleme neurologice, inclusiv mâini și picioare reci.

Boala Buerger

Este o afecțiune rară, legată de consumul de tutun, care provoacă inflamația vaselor de sânge din mâini și picioare. Boala Buerger încetinește fluxul de sânge și poate duce la formarea de cheaguri sau chiar poate duce la infecții.

Este mai frecventă la bărbați decât la femei și la persoanele sub 45 de ani. Singurul remediu pentru boala Buerger este renunțarea la fumat.