Noaptea vă simțiți obosiți și epuizați, dar nu puteți deloc să adormiți? Toate aceste lucruri sunt atât de comune încât, pentru mulți oameni fac deja parte din normalitate. Adevărul este că nu ar trebui să ne simțim obosiți tot timpul. Dacă experimentați tot mai frecvent aceste senzații, cel mai bine ar fi să vizitați medicul de familie pentru a vedea care este cauza și a urma un tratament eficient, potrivit Parade.

„Dacă vă simțiți obosiți, lipsiți de energie, cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faceți este să cereți medicului un istoric medical detaliat, nu un singur test, pentru a vedea ce se întâmplă”, spune medicul Elliot Dinetz.

Există câteva teste de sânge importante

Medicul Nesochi Okeke-Igbokwe este de acord, spunând că, dacă cineva se simte obosit în mod regulat ar trebui să discute despre toate simptomele pe care le are cu un profesionist.

„Medicul va obține un istoric medical complet, va efectua un examen fizic și va cere să faceți analizele adecvate. După o evaluare completă, pot fi cerute anumite teste de laborator. În funcție de tabloul clinic complet, se poate să fie nevoie de analize mai extinse”, explică ea.

Având în vedere acest lucru, există câteva teste de sânge importante pe care ar trebui ca medicul să le sugereze. Iată care sunt cele mai importante teste, potrivit celor doi medici.

1. Hemoleucograma completă (CBC)

Dr. Okeke-Igbowe spune că acest test este important deoarece poate indica dacă o persoană este anemică, iar asta poate provoca oboseală prelungită. Senzația de slăbiciune și lipsa de aer sunt, de asemenea, simptome ale anemiei.

Cea mai frecventă cauză a anemiei este lipsa de fier și de vitamina B12. Uneori, anemia poate fi cauzată de o altă afecțiune cronică de sănătate.

2. Testul tiroidei

„Afecțiunile tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul, pot face pe cineva să se simtă moleșit și slăbit”, spune dr. Okeke-Igbowe, subliniind importanța verificării nivelului tiroidian. Hipotiroidismul afectează aproximativ 5% dintre americani, iar persoanele care au avut o problemă cu tiroida au antecedente familiale de boală tiroidiană. Pe lângă oboseală, alte simptome includ creșterea în greutate, senzația de frig, durerile articulare și musculare. Ca și anemia, hipotiroidismul poate fi cauzat de o afecțiune cronică.

3. Nivelurile de vitamina D

Carența de vitamina D poate face pe cineva să se simtă obosit. Aproximativ 42% dintre americani nu primesc suficientă vitamina D. Există o veste bună: dacă știți că aveți deficit de vitamina D, puteți remedia problema fie stând mai mult timp la soare, fie luând suplimente.

4. Testul hemoglobinei A1C (HbA1C)

„Acest test măsoară nivelul mediu de zahăr din sânge din ultimele trei luni și poate ajuta la diagnosticarea diabetului”, spune dr. Okeke-Igbowe, adăugând că un simptom comun al diabetului poate fi oboseala. Unu din zece americani are diabet de tip 2, care poate fi cauzat de genetică, o dietă bogată în zahăr, fumat și obezitate. Diabetul este o afecțiune gravă, așa că este important să știți dacă suferiți de această boală.

5. Testul cortizolului

Cunoscut sub numele de „hormonul stresului”, nivelul cronic ridicat de cortizol pot face pe cineva să se simtă obosit, să aibă dureri de cap, probleme digestive, dificultăți de concentrare și creștere în greutate. Nivelurile ridicate de cortizol pot fi scăzute prin dietă și schimbarea stilului de viață.

„Concluzia este că, dacă vă simțiți slăbiți, tot mai lipsiți de energie, este esențial să consultați un medic pentru a determina cauza și a lua un tratament adecvat”, spune Nesochi Okeke-Igbokwe.