Anumite afecțiuni care pot duce la înroșirea și umflarea limbii, având aspectul unei căpșuni (papilele gustative se văd precum semințele acestui fruct) includ infecții bacteriene, infecții virale și boala Kawasaki. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentul limbii cu aspect de căpșuni?

Papilele gustative pot indica dacă aveți o bacterie, iar culoarea poate arăta de ce boală suferiți.

Simptomele limbii cu aspect de căpșuni

  • Erupție cutanată pe limbă
  • Limba este mult mai umflată
  • Mici umflături pe limbă care arată ca semințele de căpșuni
  • Roșeață pe limbă

Deoarece limba cu aspect de căpșuni indică o afecțiune medicală, dacă aveți aceste simptome, mergeți imediat la medic pentru a avea un diagnostic clar.

Cauzele apariției

Infecțiile bacteriene sau virale și boala Kawasaki sunt cauze frecvente ale limbii cu aspect de căpșuni.

Scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană cauzată de streptococul de grup A. Pe lângă limba cu aspect de căpșuni, scarlatina provoacă și febră, dureri în gât și o erupție pe piele.

Sindromul de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic (SST) este o infecție bacteriană cauzată de bacterii Streptococcus (streptococi), Staphylococcus și Clostridium. SST este însoțit de febră mare, dureri de cap, dureri musculare, simptome gastrointestinale și, mai rar, limbă cu aspect de căpșuni. SST este asociat, la femei, cu utilizarea tampoanelor, dar poate apărea la oricine, indiferent de sex și vârstă.

Febră galbenă

Febra galbenă este o boală virală, transmisă de țânțari. Simptomele includ dureri de cap, febră, icter (pielea galbenă), dureri musculare, greață, vărsături și limbă cu aspect de căpșuni.

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o afecțiune acută, provocată de febră, mai ales la copiii mici. De obicei, are ca simptom limba cu aspect de căpșuni, precum și alte simptome, cum ar fi febră, erupție cutanată, umflarea mâinilor și picioarelor, ochi roșii, inflamarea gurii, buzelor și gâtului.

Eritem perianal

Eritemul perianal este o infecție bacteriană cauzată de Streptococcus. Această infecție este mai frecventă la adulții tineri. Simptomele includ febră, limbă cu aspect de căpșuni și înroșirea mâinilor.

Pseudotuberculoza

Yersinia pseudotuberculosis este o infecție bacteriană zoonotică întâlnită printre animalele de fermă și sălbatice, care poate trece la oameni prin contaminarea cu alimente și apă. Simptomele includ febră, crampe abdominale, vărsături, diaree și, uneori, limba cu aspect de căpșuni.

Alergii alimentare sau la medicamente

Este posibil să aveți limba cu aspect de căpșuni din cauza unei alergii la medicamente sau la alimente. Este însoțită și de alte simptome de alergie, cum ar fi congestie, urticarie sau febră.

Cum se tratează

Administrarea unui tratament va depinde de cauză. Unele tratamente pot implica:

  • Antibiotice (pentru infecții bacteriene)
  • Imunoglobulină IV și aspirină (pentru boala Kawasaki)
  • Analgezice și antivirale (pentru febra galbenă)
  • Antihistaminice (pentru alergii)

De obicei, simptomele vor dispărea când afecțiunea care provoacă limba cu aspect de căpșuni va trece.

Limba cu aspect de căpșuni nu prezintă un risc în sine. Cu toate acestea, o mulțime de complicații sunt asociate cu condițiile care o cauzează. Infecțiile bacteriene pot duce la o infecție mai gravă numită sepsis (când o infecție se deplasează în fluxul sanguin).

Sepsisul este o urgență care pune viața în pericol. În cazul febrei galbene, unii oameni vor dezvolta o boală severă, care poate duce la insuficiența organelor.

Rata mortalității bolii severe este între 30-60%. Complicațiile bolii Kawasaki includ afectarea arterelor coronare. Un sfert dintre copiii cu boala Kawasaki vor dezvolta complicații cardiace.

Există teste pentru a diagnostica cauza limbii cu aspect de căpșuni?

Testele care însoțesc un diagnostic depind de cauza pe care o suspectează medicul. Testele de sânge și de lichide pot identifica, de obicei, infecțiile bacteriene și virale.

Nu există un test definitiv pentru diagnosticarea Bolii Kawasaki. În schimb, medicul va diagnostica această afecțiune printr-un examen fizic și va exclude alte cauze potențiale.