Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a reafirmat că neutralitatea înseamnă să îți asiguri capacitățile de apărare, iar orice încercare a Republicii Moldova de a-și consolida sistemul de apărare este prezentată ca un pericol de atragere a Republicii Moldova în război.

Neutralitatea înseamnă că singur îți asiguri capacitățile de apărare

„Narațiunea Rusiei este că faptul că Republica Moldova încearcă să își consolideze sistemul de apărare este deja o încălcare a conceptului de neutralitate, ceea ce nu are niciun sens, pentru că neutralitatea înseamnă că singur îți asiguri capacitățile de apărare.

Dar această narațiune este promovată, această dezinformare este promovată și orice încercare a noastră de a ne consolida sistemul de apărare este prezentat ca un pericol de atragere a Republicii Moldova în război. Și la fel de iraționale sunt acuzațiile precum că această consolidare a sistemului de apărare în Republica Moldova vine să creeze, știu eu, riscuri pentru conflictul din Transnistria, din regiunea transnistriană.”, a explicat șefa statului.

”În primul rând, noi am demonstrat în toate aceste luni cât de mult ținem la păstrarea păcii și liniștii și am reușit să evităm situații care ar fi dus la destabilizarea lucrurilor pe teritoriul Republicii Moldova, în general și în regiunea transnistreană.”, a precizat Maia Sandu.

Propaganda rusească sperie cetățenii Republicii Moldova

„Pe de altă parte, știm că în regiunea transnistreană avem militari ruși, armata rusă, care stă acolo ilegal și care încalcă statutul de neutralitate. Pe de altă parte, avem zeci mii de tone de armament de pe timpul sovietic, care sunt acolo și care reprezintă un pericol evident.

Dar, cum spuneam, propaganda rusească vine, iată, să sperie cetățenii Republicii Moldova și să le inoculeze acest mesaj că orice acțiune de consolidare a sistemului de apărare a Republicii Moldova creează riscuri pentru pentru pacea din Republica Moldova. Singurul risc vine din partea Federației Ruse, așa cum am văzut-o deja de un an.”, a explicat lidera de la Chișinău.

Marea majoritate a cetățenilor consideră că neutralitatea trebuie păstrată

Șefa statului a precizat că nu se pune problema renunțării la neutralitate acum, pentru că neutralitatea este o prevedere stabilită în constituție şi pentru că, dacă analizați sondajele recente și nu doar cele recente, o să vedeți că în continuare marea majoritate a cetățenilor consideră că neutralitatea trebuie păstrată și noi respectăm această alegere a cetățenilor, deci ne conformăm constituției.

„În același timp, trebuie să combatem acest fals precum că neutralitatea nu permite consolidarea sistemului de apărare și trebuie să avem cu o discuție în continuare, o discuție serioasă ce facem ca într-adevăr să ne simțim protejați, dacă suntem noi capabili de unii singuri să ne asigurăm liniștea şi pacea.”, a încheiat președintele Republicii Moldova.