Proiectul Legii de Colaborare şi Protecţie în domeniul Cyber-Securităţii (CISPA), numit şi "fiul lui SOPA", are ca scop crearea unui internet mai sigur, prin faptul că le permite furnizorilor de internet să împărtăşească informaţii legate de abonaţii lor cu Departamentul de Securitate Internă şi cu Agenţia Naţională de Securitate, în cazul în care identifică ameninţări la adresa securităţii spaţiului cibernetic.  Astfel, furnizorii de internet nu vor mai avea obligaţia de a ascunde identitatea clienţilor atunci când consideră că au identificat unele ameninţări, care includ viruşi sau site-uri de phishing. Pe scurt, măsura anulează legea confidenţialităţii, care le interzice furnizorilor de internet să divulge conversaţiile clienţilor doar cu un ordin judecătoresc.

Din acest motiv, criticii acestui proiect de lege se tem că măsura încalcă dreptul la confidenţialitate. Casa Albă chiar a avertizat că în cazul în care nu se vor aduce schimbări semnificative proiectului, prin care să fie asigurată viaţa privată a consumatorului, nu va adopta măsura.

Proiectul nu este limitat numai la securitatea cibernetică, ci include şi expresia "securitatea naţională", ca un motiv în plus pentru divulgarea datelor cu caracter personal.

CISPA le mai permite furnizorilor de internet să schimbe între ei informaţiile despre proprii clienţi, sub pretextul prevenirii unui atac cibernetic, potrivit wired.com.

Printre susţinătorii legii se numără companii precum Facebook, Boeing, Intel, AT&T şi Oracle. Microsoft, care şi-a exprimat sprijinul în favoarea proiectului încă de la apariţia lui, vineri seară şi-a schimbat poziţia, spunând că a orice lege trebuie să "ne permită să onorăm confidenţialitatea şi securitatea pe care le-o promitem clienţilor noştri". Microsoft a adăugat că vrea să se "asigure că legea finală ajută să elimine ameninţarea reală a criminalităţii cibernetice şi, în acelaşi timp, să protejeze viaţa privată a consumatorilor", informează Cnet.
Acum, CISPA urmează să fie supusă la vot în Senat. Dacă va trece, Casa Albă va decide aprobarea sau respingerea ei.
Citiţi şi:
Deşi a fost anti-SOPA şi PIPA, Facebook surprinde prin susţinerea CISPA