Au apărut noi detalii despre Tezaurul României

Tezaurul României. Adrian Vasilescu a recunoscut, miercuri, că, pentru ei, situația este clară. Tezaurul a fost transferat într-un context istoric tensionat, iar Banca Națională a României (BNR) și-a asumat responsabilitatea de a gestiona această chestiune atât după 1990, cât și în perioada anterioară acestui an.

De asemenea, a menționat că existau inițiative pentru menținerea conștientizării faptului că România deține un activ semnificativ în Rusia. După 1990, BNR a sprijinit eforturile de repatriere ale tezaurului. Potrivit lui Mugur Isărescu, Europa nu deține cunoștințe extinse despre acest tezaur, dar pentru România, lucrurile sunt clare.

„Lucrurile sunt clare, pentru noi. Tezaurul a plecat într-un context istoric dramatic, iar BNR și-a asumat responsabilitatea de a întreține și după 1990, dar și înainte de 1990 au existat impulsuri de a întreține vie ideea că avem un activ important al Românei aflat în Rusia. După 1990 BNR a susținut aducerea tezaurului. Cum spunea și Mugur Isărescu, Europa nu știe prea multe despre acest tezaur, dar pentru România lucrurile sunt clare”, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu.

BNR sprijină eforturile lui Eugen Tomac privind Tezaurul României

Cu o zi în urmă, Mugur Isărescu a exprimat că direcțiile lor de dezvoltare se bazează pe constatarea că, la nivel internațional, inclusiv printre decidenții europeni, problema Tezaurului BNR evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută. El a evidențiat faptul că în sfera publică internațională, atât în domeniul științific, cât și în cel al literaturii de popularizare, nu există lucrări în limbi de circulație internațională dedicate acestei teme, și că istoricii și specialiștii în științe juridice români nu au abordat această problematică în străinătate.

În calitate de prim pas, Isărescu a manifestat intenția de a sprijini demersurile europarlamentarului Eugen Tomac în informarea membrilor Parlamentului European și în aducerea problemei Tezaurului pe plan internațional.

Eugen Tomac, jurnalist și politician, cu angajament față de proiectele sale, a fost de două ori deputat în Parlamentul României și, începând din 2019, este deputat în Parlamentul European.

De asemenea, Banca Națională și-a propus să contribuie la succesul viitoarelor evenimente din cadrul Parlamentului European, atât prin experiența specialiștilor săi, cât și prin prezentarea și dezbaterea lucrărilor în limba engleză la BNR.

Declarațiile sale au fost făcute la Simpozionul cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”.