MAI, precizări despre un atac cibernetic

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că site-ul oficial nu a fost ținta niciunui atac cibernetic, explicând că dificultățile de accesare de duminică s-au datorat lucrărilor de mentenanță, necesare din cauza unui număr mare de accesări. Instituția a subliniat că funcționarea site-ului nu a fost afectată.

”Nu există niciun atac cibernetic asupra site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Interne”, a transmis, duminică, MAI.

Clarificările vin în urma unor informații apărute în spațiul public, potrivit cărora site-ul ar fi fost compromis de hackeri.

Declarațiile Ministerului Afacerilor Interne vin în contextul unor informații apărute în spațiul public, care sugerau că site-ul instituției ar fi fost ținta unui atac informatic.

Reprezentanții MAI au clarificat situația, explicând că platforma web trece printr-un proces de mentenanță, determinat de volumul ridicat de accesări înregistrat în cursul zilei. Totodată, au dat asigurări că funcționarea site-ului nu este afectată și că datele găzduite sunt în siguranță.

„În acest moment se execută lucrări de mentenanţă, necesare din cauza numărului mare de accesări din această zi. Facem precizarea că funcţionalitatea site-ului nu este afectată şi nu există niciun pericol asupra datelor găzduite de platforma web”

Au fost raportate cinci situații suspecte legate de desfășurarea procesului electoral

Ministerul Afacerilor Interne a transmis că, de la deschiderea secțiilor de votare, au fost raportate cinci situații suspecte legate de desfășurarea procesului electoral. Totuși, instituția precizează că nu au fost înregistrate incidente grave în ceea ce privește responsabilitățile MAI.

„Au fost înregistrate cinci sesizări de posibile fapte nelegale în legătură cu procesul de vot”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Monica Dajbog.

Printre cazurile semnalate se numără cel al unui bărbat din Constanța care a apelat în mod nejustificat serviciul de urgență 112, reclamând că nu i s-a permis să voteze cu pașaportul. Având în vedere că legea nu permite votul cu pașaportul în cazul persoanelor cu domiciliul în România, acesta a fost sancționat contravențional pentru apel abuziv.

Un alt incident a avut loc la Moreni, în județul Dâmbovița, unde un alegător, nemulțumit că pe buletinul de vot nu se regăsea candidatul său preferat, a ieșit din cabina de vot, a rupt buletinul și l-a aruncat pe masa comisiei. Acesta este în prezent cercetat pentru distrugerea unui document oficial.

În Bușteni, județul Prahova, autoritățile au investigat o posibilă tentativă de fotografiere a buletinului de vot. După verificări, suspiciunile nu s-au confirmat.

În Ilfov, se desfășoară cercetări privind presupusa continuare a propagandei electorale în ziua votului, iar în Mehedinți, o sesizare referitoare la existența unui afiș electoral în apropierea unei secții de votare s-a dovedit a fi nefondată.

Pe lângă aceste incidente minore, echipajele medicale au intervenit în opt situații care au necesitat asistență de urgență – este vorba despre doi membri ai comisiilor electorale și șase alegători. Patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.