Mai mulți români au fost arestați în Spania, în urma unei escrocherii care le-a adus peste 300.000 de euro

Înșelătoria a fost denunțată de companiile de telefonie iar presupusii făptași erau angajați ai unor portaluri de vânzări mobile, conform informațiilor transmise de 20minutos.es

Așadar, agenții Gărzii Civile au dezmembrat un grup acuzat de comiterea a 134 de escrocherii în toată Spania prin furnizarea identității altor persoane pentru a contracta cu operatorii de telefonie și pentru a obține telefoane mobile pe care ulterior le-au vândut online. În urma investigațiilor, anchetatorii au arestat patru bărbați și cercetează o femeie pentru aceste fapte.

Presupușii autori ar fi folosit identitatea altor persoane pentru a obține telefoane mobile

Operația s-a numit „Narmer” iar agenții au sechestrat 114 telefoane mobile, evaluate la 105.000 de euro, calculatoare de ultimă generație, ceasuri inteligente și documente. Presupușii autori ar fi folosit identitatea altor persoane pentru a obține telefoane mobile de la companiile de telefonie și le-au vândut ulterior prin intermediul platformelor de internet.

Operațiunea respectivă a început în noiembrie 2020, în urma unei reclamații a unei companii de telefonie care a indicat contractarea frauduloasă a serviciilor telefonice. Agenții, prin colaborarea cu diferiți operatori, au contactat proprietarii telefoanelor semnalate. În acest fel, au localizat două magazine de cumpărături online mobile și două profiluri de utilizatori pe portaluri cunoscute.

Totodată, s-a constatat că presupușii făptași erau angajați ai acelor portaluri de vânzări. După primele investigații, s-a obținut identificarea fiecărui membru al grupului infracțional însărcinat cu formalizarea contractelor frauduloase, conform sursei menționate.

Garda Civilă a explicat că acest grup ar fi folosit identitatea lucrătorilor unei companii, ai cărei angajați sunt majoritatea de naționalitate română, care s-au întors în țara lor de origine și nu știau că datele lor erau folosite pentru contracte. Patru români arestați la Alcoi, deschideau conturi bancare cu date personale furate pentru a comite escrocherii de zeci de mii de euro

Odată formalizate contractele, aceștia au solicitat finanțarea terminalelor mobile de ultimă generație pe care le-au primit mai ales la locuințele celor care acum au fost arestați. Ulterior, terminalele au fost vândute prin unități și portaluri de vânzări online pe întreg teritoriul național.

Pentru identificarea membrilor grupului infracțional, au fost efectuate percheziții la locuințele presupușilor făptași, în orașul l’Alcudia (Valencia). Agenții au descoperit diverse documente folosite pentru contracte frauduloase, cărți de evidență a vânzărilor, note de livrare, calculatoare, ceasuri inteligente și 114 terminale high-end sigilate și evaluate la 105.000 de euro.

Trebuie menționat că presupușii membri ai grupului activau din 2018, specializați în această activitate care le-ar fi adus un beneficiu economic de peste 300.000 de euro. Ancheta a culminat cu arestarea a patru bărbați de naționalitate română și egipteană și a unei femei anchetate de naționalitate română.

Sursă foto: Dreamstime