”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun.”, se arată în comunicatul de presă din partea Ministerului Justiției, publicat pe site-ul oficial al instituției.

Tot mai mulți magistrați își depun cererile de pensionare

Ministrul Justiției este nemulțumit de faptul că tot mai mulți magistrați își depun cererile de pensionare, motiv pentru care acesta urmărește să oprească această modă.

La Consiliul Superior al Magistraturii au început să curgă cererile de pensionare dintr-un sistem care oricum resimte lipsa a câteva sute de judecători.

Stelian Ion vrea să îi convingă însă cu vorbă bună să mai lucreze înainte ca instanţele şi parchetele să intre în blocaj.

În doar câteva zile de la începutul anului, la CSM au fost înregistrate în jur de 20 cereri de pensionare făcute de judecători şi procurori. Iar numărul ar putea să crească de la o zi la alta, susţin magistraţii, după declaraţia noului ministru potrivit căruia vârsta minimă de pensionare ar trebui să fie 60 de ani şi nu 47-48 că în prezent, notează stirileprotv.ro.

450 de magistrați vor să se pensioneze

Este de menționat faptul că  în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară au “decizia” de pensionare în buzunar. Sunt judecători şi procurori care îndeplinesc condiţia de 25 de ani vechime care le permite să se pensioneze. Însă majoritatea covârşitoare nu a făcut încă pasul final, acela de a cere CSM-ului pensionarea în mod oficial şi implicit emiterea Decretului Prezidenţial de ieşire din sistemul judiciar.

Mai mult decât atât, aa Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, care este oricum în deficit de judecători, o pensionare masivă ar duce la prelungirea proceselor cu anii.

”S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestinată decât prin termene mai lungi”, spune Laura Radu, președintele Tribunalului București.