Moment istoric pentru UDMR la alegerile locale

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a obținut succese notabile în județul Bacău la alegerile locale. Formațiunea și-a asigurat primari în două comune și consilieri locali în șase comune locuite de ceangăi.

„Este un moment istoric faptul că UDMR va avea primari în două comune şi consilieri locali în şase comune din judeţul Bacău în care locuiesc ceangăi, a declarat președintele UDMR din judeţul Bacău, László Pogár, pentru agenţia ungară de presă MTI, potrivit Hirado.

Pentru prima dată, satul Găiceana, care include și satul Arini locuit de ceangăi, va avea un primar UDMR. Alina Gál, o tânără economistă cu un masterat obținut la Londra, a câștigat 38% din voturi.

Deși maghiarii reprezintă doar 10% din populația satului, Gál a primit un sprijin considerabil și din partea alegătorilor români. László Pogár, președintele UDMR din județul Bacău, a subliniat că Alina Gál este extrem de pregătită pentru acest rol, având experiență ca manager de resurse umane pentru Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova.

De asemenea, Péter Oltean, primarul orașului Ghimeș-Făget, a obținut un nou mandat la alegerile locale de duminică, după ce a primit 67% din voturi. UDMR deține și majoritatea în consiliul local, având 63% din voturi, consolidându-și astfel influența în această zonă.

UDMR a intrat în administrațiile locale ale unor comune din Moldova

Pentru prima dată în istorie, UDMR a reușit să intre în administrațiile locale ale unor comune din Moldova locuite și de ceangăi, unde până acum nu au avut reprezentanți maghiari.

  • Nicolae Bălcescu: Situat la cinci kilometri de Bacău, cu o populație de 9.000 de locuitori, UDMR ar putea obține unul sau două mandate de consilieri locali, după redistribuire.
  • Parincea: Aici, UDMR se așteaptă să obțină două mandate de consilieri locali.
  • Cleja și Pârjol: UDMR va avea câte un consilier local în fiecare comună, incluzând localitatea Pustiana.

László Pogár a explicat că succesul de la alegerile locale se datorează eforturilor continue ale UDMR de a lucra cinstit pentru comunitate. Ceangăii din Moldova au observat aceste eforturi și și-au exprimat aprecierea prin voturile lor.

De asemenea, județul Bacău a fost singurul județ din țară în care numărul maghiarilor a crescut conform ultimului recensământ, reflectând o comunitate în creștere și mai bine reprezentată.

La cel mai recent recensământ din România, județul Bacău a fost singurul județ din țară în care numărul maghiarilor a crescut. Dintre cei 600.000 de locuitori ai județului, 4.651 au declarat că sunt de etnie maghiară.