Prima etapa a constituit-o oferta publica de preluare a societatii, demarata pe data de 15 iunie de catre actionarul majoritar Samsung Deutschland GmbH, la pretul de 25.000 lei pentru o actiune Otelinox. La data de 29 iunie fondul de investitii Lindsell Enterprises a lansat o alta oferta de cumparare, oferind 26.150 lei/actiune pentru 33,5% din capitalul societatii dambovitene.
„Ostilitatile” nu s-au oprit aici insa. La inceputul lunii iulie, Samsung a marit pretul oferit pentru o actiune Otelinox la 28.152 lei. Replica Lindsell nu s-a lasat asteptata, fondul de investitii marind la randul sau pretul oferit, la 29.000 lei/actiune. in mod evident, cotatiile actiunilor cu simbolul INX in piata a urmat acest trend crescator al preturilor oferite in cadrul celor doua oferte publice de cumparare. Astfel, acesta a evoluat de la 20.000 lei/actiune la inceputul lunii iunie, pana la 29.000 lei/actiune la inceputul lunii curente (+45%), aceste operatiuni fiind in avantajul micilor investitori in Otelinox, care au avut posibilitatea valorificarii in mod profitabil a investitiei in aceste titluri.
Valori de 29.000 lei/actiune ale pretului actiunilor INX nu au mai fost inregistrate la Bursa de Valori din luna februarie a anului 1998, astfel incat orice cumparare a acestor actiuni in ultimii doi ani putea (si inca poate) fi valorificata in castig in aceasta perioada. La data de 5 iulie au fost anuntate rezultatele ofertei initiate de Samsung Deutschland. Acesta a reusit atragerea a 532.668 actiuni Otelinox in valoare totala de 14,99 miliarde lei. in ceea ce priveste rezultatele ofertei initiate de Lindsell, fondul a atras numai 14.262 de actuni, in valoare de 413 milioane lei.
in orice caz, actul final nu a fost inca jucat. Zilele acestea, Samsung a anuntat initierea unei noi oferte publice de cumparare, pretul oferit de aceasta data fiind de 30.050 lei/actiune. Evolutia si deznodamantul operatiunilor vor fi cu siguranta interesante. Micii investitori in Otelinox din ultimii doi ani nu au de luat o decizie foarte grea in acest moment, cu mentiunea ca este indicata asteptarea unei eventuale replici din partea Lindsell Enterprises. intrucat este anticipata o diminuare a cotatiilor in piata dupa finalizarea tuturor acestor oferte, actiunile pot fi apoi recumparate la un pret mai mic, daca se doreste pastrarea lor pe viitor.