Clotilde Armand mai pierde o luptă! Deocamdată se vede pusă în imposibilitatea de a desființa trei instituții din subordinea Primăriei.

Angajații celor trei instituții au contestat în instanță Hotărârea de Consiliu Local și au avit, cel puțin deocamdată, câștig de cauză.

Clotilde Armand mai pierde o luptă! TMB suspendă HCL

Chiar dacă gunoiul din Sectorul 1 este principalul scandal din jurul primăriței Clotilde Armand, Consiliul Local din Sectorul 1 a lăsat mulți oameni pe drumuri, când a desființat trei instituții, atribuțiile acestora fiind preluate de către aparatul primarului.

Instanța a suspendat însă hotărârea de consiliu local ce a inflamat spiritele.

Sentința prin care judecătoarea TMB Adina Ghiță a suspendat hotararea CL Sector 1 privind desființarea a trei instituții precizează că: ”Măsurile afectează reclamanții cu privire la securitatea locului de muncă și posibilitatea de a obține un salariu și a se realiza profesional, aspect dovedit din preavizele de concediere… Efect direct și dramatic, potentat de condițiile pandemice. Prin restrângerea activității în toate sectoarele economice, își găsesc greu alt loc de muncă”.

Este vorba despre Hotărârea Consiliului Local nr. 291 din 4 decembrie 2020, prin care au fost desființate:

– Administrația Piețelor Sector 1;

– Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1;

–  Centrul Cultural Sector 1.

”Caracterul haotic al textului HCL”

Reclamanții sunt în cea mai mare parte persoane fizice (angajați ai celor trei instituții desființate), dar și Sindicatul Angajaților Administrației Publice Locale la Nivelul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 București.

Conștientă fiind de situația disperată în care au ajuns angajații celor trei instituții în urma desființării lor (situație agravată în contextul economic dificil provocat de pandemie), judecătoarea Adina Ghiță de la Tribunalul București a suspendat HCL S1 291/2020 la data de 30 martie 2021 până la soluționarea pe fond a acțiunii prin care reclamanții cer anularea respectivei hotărâri.

În plus, magistrata a constatat caracterul haotic al textului hotărârii de consiliu local, conținând dispoziții neclare și chiar contradictorii, încălcând astfel Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Totodată, „proiectul de hotărâre nu a figurat în convocatorul ordinii de zi a ședinței din data de 04.12.2020, ci a fost trimis în seara zilei de 03.12.2020 către consilieri”, mai arată Adina Ghiță, potrivit luju.ro.

Consiliul Local a depus deja recurs

În minuta sentinței nr. 2071/2021 din dosarul nr. 34703/3/2020 se arată:

”Ia act de renuntarea reclamantilor Mitroi Loredana Alice, Cristache Ana Maria, Tudor Ioana, Ilinca Dana Monica, Niculae Steluta si Constantinescu Iuliana la judecata cauzei. Admite actiunea. Admite cererea de interventie principala.

Dispune suspendarea executarii Hotararii 291/04.12.2020 adoptate de parata pana la pronuntarea instantei de fond asupra actiunii in anulare a hotararii indicate.

Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la comunicare, recursul urmand a se depune la Tribunalului Bucuresti – Sectia a II-a Contencios administrativ si fiscal. Pronuntata potrivit art. 402 teza a IIa C. pr. civ. Azi, 30.03.2021”.

Consiliul Local al Sectorului 1 a depus deja recurs cu privire la suspendarea hotărârii de mai sus, Curtea de Apel București stabilind primul termen pentru data de joi, 17 iunie 2021.

Este vorba doar despre suspendarea hotărârii de consiliu local, nu despre anularea ei, ce va fi judecată abia după soluționarea cererii privind suspendarea.

Trebuie amintit faptul că în decembrie 2020 Clotilde Armand justifica adoptarea HCL 291/2020 printr-o așa-zisă necesitate de a economisi sume de ordinul miliardelor de lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea.