ANAF va avea acces la toate conturile românilor începând de luni, 11 ianuarie. Potrivit unei ordonanțe emise în vara anului trecut, instituția începe astfel operaționalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN.

Astfel, băncile și instituțiile care au conturi financiare pentru companii și persoane fizice sunt obligate să trimită către Fisc toate informațiile financiare legate de mișcarea conturilor persoanelor fizice și ale companiilor. România transpune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea și combaterea spălării banilor.

Există însă o problemă

Economistul Adrian Bența a comentat acest aspect. Acesta consideră că legislația europeană trebuia transpusă și nu este neapărat ceva nou, dar există o problemă, pentru că acum se vor transmite date și pentru acele persoane fizice pentru care nu există suspiciune de evaziune fiscală.

„În primul rând trebuie spus că este transpunerea unei directive comunitare și fiind legislație comunitară, ea trebuie transpusă. În al doilea rând, din punctul meu de vedere, nu este nimic nou, pentru că fiscul, de mulți ani, primea date de la bănci asupra conturilor unor persoane. Singura problemă pe care o văd eu acum e că se transformă în burg pentru toate persoanele fizice și juridice aceste date, nu numai în cazul inspecțiilor de specialitate sau când ai o suspiciune fiscală sau de fraudă fiscală. Acum se transmite în mod generalizat”, a declarat Adrian Bența, în direct la Digi24.

„Deci noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare și pentru acele persoane fizice la care nu există suspiciune de evaziune fiscală”

ANAF va cunoaște informațiile personale despre conturi

Acesta mai spune că pentru cetățeanul de rând nu se schimbă nimic, numai că ANAF va cunoaște acum toate informațiile personale pe care până acum le știa doar familia și persoana respectivă.

„Bineînțeles. Toate conturile bancare sunt în sfera raportării. Acum, ce se întâmplă, unele lucruri nu le înțelegem noi! Sunt foarte multe persoane care, sub aspectul unor persoane calme, blajine, au participat la campanii neplăcute. Nu e o decizie românească!

Din punctul de vedere al cetățeanului de rând nu se întâmplă absolut nimic! Doar că acele informații pe care le știam doar eu și familia mea, acum le știe „tot ANAF-ul”, adică le știe o instituție a statului, pentru că se face un registru special. Practic, o instituție a statului cunoaște datele noastre personale, dar numai în situație de evaziune fiscală sau inspecție fiscală, ci cu orice ocazie”, a completat el.