Turcia sfidează NATO, al cărei membru este. Țara condusă de președintele autoritar Recep Tayp Erdogan, marchează o premieră absolută și pune pe jar lumea occidentală. Turcia confirmă legătura strânsă cu Rusia lui Vladimir Putin și este aproape să cumpere arme din țara considerată ostilă NATO, spre nemulțumirea SUA. Administrația Trump reacționează.

Prin achiziţia sistemelor de rachete ruseşti S-400, Turcia nu se distanţează de NATO, a declarat vineri ministru turc al apărării, Hulusi Akar, care a estimat că o eventuală excludere a Turciei din proiectul avionului F-35 ar crea dificultăţi acestui proiect, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că ţara sa a a ales oferta Rusiei pentru că a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat postului NTV, ministrul turc al apărării a susţinut că excluderea Turciei din proiectul F-35 ar crea o povară foarte serioasă asupra celorlalţi parteneri în acest proiect. ”Nu există în acest parteneriat o clauză care să spună ”veţi fi excluşi dacă cumpăraţi S-400”. O excludere doar pentru că aşa vrea o anumită ţară nu ar fi conformă cu justiţia, legile sau dreptul. Aşa ceva nu trebuie să se întâmple”, a indicat ministrul Hulusi Akar.

El a mai spus că Turcia a încercat să explice Statelor Unite şi altor parteneri în proiectul F-35 că rachetele S-400 nu sunt o ameninţare pentru aceste avioane, adăugând că Turcia a luat noi măsuri pentru a preveni acest lucru.