Daca numarul micutilor navigatori de pe Internet creste considerabil cu ocazia sarbatorilor de iarna, acum si ziua copiilor poate fi sarbatorita cum se cuvine pe site-urile romanesti. Desi volumul de site-uri destinate copiilor nu depaseste cu mult pe acela al paginilor de web din alte domenii, in ultima vreme se poate vorbi despre o oarecare explozie a paginilor de Internet pentru micuti. Fie ca este vorba de pagini de web ce prezinta arta pentru cei mici, fie ca este vorba de site-uri comerciale cu produse de genul carti, muzica pentru copii sau pur si simplu stiri, toate acestea au un numitor comun, incurajarea tinerelor generatii sa isi mute terenul de joaca pe Internet.
Probabil cele mai raspandite site-uri sunt cele dedicate comertului de articole pentru copii. De exemplu, la adresa https://www.nvo.com/ romanian_books/childrensbooks2 se pot comanda zeci de carti destinate prichindeilor. De aici se pot comanda on-line carti care nu au cum lipsi din nici o biblioteca a micutilor. De la utilul Abecedar pana la Biblia pentru copii, dar si cele mai celebre basme sau povestiri ce poarta semnatura celor mai celebri scriitori romani sau straini. Preturile cartilor variaza intre 5 si 20 USD. Inedit in acest domeniu este aparitia Bibliei pentru copii in varianta virtuala.
„Prima mea Biblie” contine 125 de ilustratii dintre cele mai indragite povestiri biblice, repovestite cu cuvinte simple de catre Kenneth N. Taylor. Adresa la care poate fi accesata si citita Biblia pentru micii clienti ai Internetului este http:/ /www.sinoptix.ro/biblia/copii/index.php. Potrivit realizatorilor, site-ul este potrivit pentru copii de varsta prescolara, dar poate ajuta si orice adult care doreste sa parcurga Biblia intr-un mod cat mai relaxant si distractiv. In acelasi segment se incadreaza si galeria de iconite pentru copii a Bisericii Greco-Catolica ce pot fi vizionate la adresa https://www.christusrex.org/www2/greek-catholic/gallery/galerie_copii.html.
Pentru parintii mai pretentiosi, care vor sa-si transforme micutii in genii, https://www.eurocor.ro/Cursuri/Engleza_copii.htm, site-ul Institutului de Cursuri prin Corespondenta (EUROCOR) a pus la punct un sistem de cursuri pentru invatarea limbilor straine prin corespondenta pentru copii. Conform EUROCOR, lectiile sunt cat se poate de atractiv concepute si se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani.
Frumoasa adormita s-a trezit pe Internet
Revenind la problemele ce intereseaza cu adevarat copii, un site de referinta se gaseste la adresa https://www.netspace.net.au/acodrin/stories.htm, acolo unde majoritatea povestilor de succes a celor de la Disney pot fi citite in limba romana. Site-ul, ce apartine unei fetite, contine povesti ca Frumoasa din padurea adormita, Doamna si vagabondul etc., si sunt prezentate intr-o forma grafica de exceptie. Pentru micutii care vor sa petreaca timpul citind povestirile on-line, trebuie sa stie ca toate acestea pot fi accesate gratis.
Si cum fiecare utilizator de Internet ce este interesat de un domeniu doreste sa aiba acces la un site de referinta care sa reprezinte punctul de plecare pe web, cativa binevoitori s-au gandit sa realizeze o pagina de Internet care sa reprezinte punctul de plecare a tuturor micutilor navigatori si nu numai. Site-ul poate fi gasit la adresa https://www.lumeapiticilor.ro, si contine orice isi doreste un micut familiarizat cu mouse-ul si cu site-urile de Internet: horoscop, cantece, povestiri, sfaturi, alfabetul corporal, lexic de medicina pentru copii si multe alte surprize. Pentru mamicile fara experienta, realizatorii site-ului publica saptamanal o reteta pentru bebelusi si o sectiune denumita „Mama, de ce..?”, in care mamele copiilor care au invatat sa vorbeasca sunt ajutate sa raspunda la cele mai ciudate intrebari puse de micuti. Pentru parintii care asteapta un nou venit si au probleme cu stabilirea prenumelor, tot pe acest site exista un motor de cautare ce contine 10.000 de nume diferite. O alta sectiune importanta atat pentru parinti, cat si pentru micuti o reprezinta partea educationala, unde parintii sunt invatati cum sa negocieze cu micutii, de exemplu, sa mearga la culcare.
Nici din punctul de vedere al distractiei celor mici, Internetul romanesc nu sta rau. Astfel, gradinita 123 a decis ca este momentul sa isi ajute colegii de varsta, lansand un site plin de joculete on-line pentru prichindei. www.kappa.ro/kids/ este adresa unde pustanii pot trage cu pusca dupa Bugs Bunny sau pur si simplu isi pot evidentia cunostintele in materie de adunari si scaderi cu ajutorul personajelor de desene animate. Site-ul se adreseaza atat baieteilor familiarizati cu jocurile video, cat si fetitelor care pot face ce vor cu papusile Barbie si in varianta virtuala.
Babies Online ajuta copiii sa-si faca site-uri
in fine, copiii cu aptitudini creative pot sa-si testeze fortele incercand sa-si creeze propria pagina de web fara sa aiba vreo cunostinta despre domeniu. Astfel Free Folksites ofera gratuit doua pagini, pe care copiii le pot construi fara a stii absolut nimic din limbajul HTML. Un alt exemplu il reprezinta Babies Online, care ofera prichindeilor sau parintilor posibilitatea sa isi conceapa o pagina gratuit cu fotografii, muzica, desene si multe altele. Paginile se construiesc automat, numai printr-un simplu clik de mouse; in plus, aceia care construiesc o pagina intra automat in seria de concursuri cu teme extrem de diverse de genul „cea mai frumoasa poza” etc. Doritorii se pot apuca de lucru incepand de la https://askg.hypermart.net/programcrearepa.htm.
O alta atractie pe Internet a celor mici o reprezinta si site-ul canalului de televiziune FoxKids. Realizat dupa reteta celor de la Disney, site-ul televiziunii pentru cei mici isi distreaza fanii si cu ajutorul Internetului. Forma grafica de exceptie si categoriile de servicii sunt aproape ireprosabile, oferind micutilor stiri special concepute, posibilitatea sa isi creeze o adresa de e-mail sau chiar o pagina de web. Mai mult, prichindeii se pot juca diferite jocuri cu vedetele preferate ale postului FoxKids. Site-ul www.foxkids.ro invita micutii utilizatori sa participe si la diferite concursuri atractive.
Chiar daca Internetul romanesc nu se poate bate direct, inca, cu site-urile pentru copii occidentale, macar este un inceput promitator pentru piticii care sunt destul de mari sa manuiasca un mouse.