Site-ul kaspersky-cyberstat.com acordă o atenție deosebită amenințărilor cibernetice – ce tipuri de malware sunt cele mai active în prezent și ce prejudicii le pot provoca utilizatorilor și dispozitivelor pe care aceștia le folosesc. Portalul prezintă clasificarea celor mai des întâlnite pericole cibernetice, lista celor mai des atacate țări din luna anterioară și numărul mostrelor de malware detectate în momentul de față.

În plus faţă de informațiile despre amenințările cibernetice, portalul include şi statistici referitoare la numărul global de utilizatori de Internet, incluzându-i pe cei care au descoperit recent mediul online. Vizitatorii noii resurse de informații pot vedea numărul de e-mailuri trimise în ultimul an în toată lumea, suma postărilor pe bloguri sau pe Twitter din ultimele 24 de ore, câte telefoane mobile noi au fost vândute în ziua curentă, numărul de site-uri care au fost atacate etc.

„Numărul utilizatorilor de Internet crește în mod semnificativ în fiecare zi, precum și cel al dispozitivelor și, din păcate, numărul și varietatea pericolelor cibernetice”, a afirmat Sergey Novikov, Deputy Director, Global Research & Analysis Team. „În acest moment, suma aplicațiilor de mobil periculoase din „colecțiile” noastre depășește 11 milioane. Construind o imagine veridică a lumii cibernetice prin intermediul datelor statistice proprii şi din terţe surse, am încercat să demonstrăm că spațiul cibernetic se extinde cu o viteză incredibilă și această creștere nu aduce doar oportunități, ci și riscuri”, a încheiat Novikov.

Statisticile din cadrul portalului au ca sursă serviciul cloud-based Kaspersky Security Network, care furnizează informații în timp real despre ameninţări noi, detectate de produsele Kaspersky Lab, precum și alte surse, în special servicii online ca worldometers.info și realityclock.com.

Informațiile despre noile amenințări cibernetice sunt procesate de analiștii companiei specializați în antiviruşi, din întreaga lume. Lucrând în zone cu fusuri orare distincte, experții scanează constant spațiul web pentru a descoperi programe dăunătoare noi. Acestea sunt adăugate imediat în baza de date a tuturor produselor Kaspersky Lab. Pentru a vedea cum se desfăşoară activitatea analiștilor și pentru a vă face o idee despre cum arată laboratorul din Moscova, puteţi face un tur virtual aici. Pe lângă portalul cu statistici, Kaspersky Lab a lansat recent o hartă interactivă a amenințărilor cibernetice – un serviciu online care afișează incidentele cibernetice de pe glob în timp real.