”Dacă o companie, să spun, i s-a redus vânzarea un anumit procent, ca să nu de afară angajaţii cu procentul corespunzător, practic, stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii.

Sigur, măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când apare, sa spun, o perturbare majoră pe piaţă, cum este criza economică, care a fost generată de epidemia de COVID, în cazul de faţă, deci aici va trebui să stabilim o perioadă de aplicare şi va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai uşor de accesat, fără proceduri birocratice complicate.”, a spus Ludovic Orban.

Criteriile de acordare trebuie să fie clare

”Pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii şi către angajaţi, foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat şi pe de altă parte să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori, să spun, să poată să utilizeze această formă de protecţie fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit, în condiţiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de această măsură.

De asemenea, această măsură trebuie gândită în contextul celorlalte măsuri active şi în contextul unor altor măsuri posibile. De exemplu, am vorbit cu doamna ministru să găsim nişte soluţii pentru zilieri. Am vorbit, de asemenea, şi cu domnul ministru al Agriculturii să găsim soluţii pentru sezonieri, astfel încât să stimulăm, mai ales că aici foarte mulţi angajaţi sezonieri sunt în industria ospitalităţii, care a fost profund afectată – şi aici se pot găsi nişte forme active.”, a mai spus premierul.

”Trebuie să permitem companiilor să mențină un număr mare de angajați”

”Aici trebuie gândit, întreg setul de măsuri active trebuie gândit astfel încât ele să fie cele mai potrivite pentru anumite domenii de activitate și, realmente, pe perioada asta, cât criza epidemică continuă să afecteze economiile, să putem să avem o afectare cât mai mică a locurilor de muncă și, de asemenea, să permitem companiilor să mențină un număr cât mai mare de angajați, în situația unei comprimări a cererii.”, a declarat Orban.

Economia României este dependentă de economia europeană

”Sigur că acest lucru te ajută și într-un alt obiectiv că, acum, hai să fim cinstiți, economia României este, în mare parte, dependentă de economia europeană. Noi avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale-țări din Uniunea Europeană.

Dacă mai punem SUA și încă câteva țări, practic, aceasta este relația economică a României cu diferite țări. Noi depindem, sigur, într-o mare măsură, de redresarea acestor economii și de revenirea cererii la un nivel cât mai aproape de normal”, a spus premierul.

Cererea pe piața internă trebuie să susțină activitatea companiilor

”Pe de altă parte, trebuie să avem foarte mare grijă să și menținem cererea la un nivel rezonabil, astfel încât măcar cererea pe piața internă să permită susținerea activității foarte multor companii care sunt afectate în momentul de față de căderea cererii în țările în care exportă, cu care au parteneriate.

Cam ăsta e cadrul general, sigur, această măsură va fi într-un pachet de măsuri pe care, cât de curând, îl vom lansa public și anume, planul de relansare economică, care va cuprinde o serie de alte măsuri pentru susținerea companiilor și pentru susținerea investițiilor, atât a investițiilor publice, cât și a investițiilor private.”, a spus premierul României.

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea