Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat duminică o creştere cu 183.020 a cazurilor de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record zilnic la nivel global, informează luni dpa.

Bilanţul cazurilor globale de îmbolnăvire a ajuns la peste 8.7 milioane, iar cel al deceselor provocate de COVID-19 la cel puţin 461.000, potrivit unui raport zilnic al OMS.

Recordul anterior al noilor cazuri înregistrate într-o singură zi la nivel global a fost pe 18 iunie, când au fost raportate 181.232 de cazuri.

Duminică, numărul global al deceselor a crescut cu 4.743, ajungând la un total de 461.715.

Unde s-a raportat cea mai mare creștere

Cea mai mare creştere raportată duminică provine din cele două Americi, unde s-au înregistrat 116.041 de noi cazuri de infectare precum şi 3.241 de decese, potrivit OMS.

În aceeaşi zi, decesele provocate de COVID-19 în Brazilia au depăşit bilanţul total de 50.000, situând ţara sud-americană pe locul al doilea la nivel global, după SUA.

Regiunea Asiei de Sud-Est a avut al doilea cel mai mare număr de cazuri noi – 20.248 – şi a raportat 399 de decese.

Ce recomandări are OMS pentru eliberarea din izolare

Ghidul provizoriu al OMS, actualizat pe 27 mai prevede că trei zile fără simptome (inclusiv febră și probleme de respirație) sunt suficiente pentru constarea însănătoşirii unei persoane.

„Criteriile actualizate- specifică OMS – reflectă rezultatele recente care demonstrează că pacienţii care nu mai prezintă niciun fel de simptome pot continua să fie pozitivi la virsusul SarsCoV2, în condiţiile în care sunt supuşi testului RT-PCR, timp de mai multe săptămâni. În ciuda faptului că persoanele rezultă pozitive la test, este improbabil ca acestea să fie infectate, astfel încât nu pot transmite virusul altcr persoane”.

Conform documentului OMS, criteriile de externare a pacienților din izolare, fără a fi necesară repetarea testului sunt următoarele: pentru pacienții simptomatici, la 10 zile de la debutul simptomelor, la care se adaugă cel puțin 3 zile suplimentare fără simptome (inclusiv febră și simptome respiratorii): iar pentru cazurile asimptomatice: la 10 zile după testul pozitiv pentru SarsCov2.