În debutul şedinţei de Guvern de luni, ultima din acest an, românii au aflat când va fi promulgat bugetul de către preşedintele Iohannis. Premierul Ludovic Orban i-a cerut vicepremierului Raluca Turcan să detalieze derularea procedurii de angajare a răspunderii pe legea bugetului de stat, pe legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi pe legea de corectare a OUG 114.

“Legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor de stat şi legea privind unele măsuri fiscal-bugetare asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului au fost depuse astăzi la Secretariatul General pentru exercitarea dreptului de sesizare la Curtea Constituţională. Două zile este termenul de sesizare la Curtea Constituţională.

Anunţul a fost făcut şi calendarul ar putea fi, pentru intrarea în vigoare după promulgare, dacă nu face nimeni sesizare la Curtea Constituţională, calendarul ar putea fi următorul: termen de sesizare 30 – 31. Dacă nu sunt atacate, pot să plece la promulgare în 6 ianuarie. Aşadar, bugetul ar putea intra în vigoare, cel mai devreme, în 6 ianuarie”, a precizat Raluca Turcan.

Calendarul ar putea fi întârziat de către PSD

“Ar fi foarte bine!”, a adăugat şi premierul Ludovic Orban. Acesta a amintit însă că PSD a declarat deja, în spaţiul public, că va ataca bugetul la CCR, din cauza unui conflict juridic de natură constituţională. În plus, şi legea privind unele măsuri fiscal-bugetare ar urma să fie contestată pe formă la CCR.

Liderii PSD au decis, în ședința CEx de săptămâna trecută, să sesizeze Curtea Constituțională privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, după ce Guvernul liberal a decis să-și asume răspunderea pe proiectul de lege al bugetului de anul viitor.