Premierul Ludovic Orban a explicat într-un interviu acordat pentru Europa Libera, de ce numărul deceselor de coronavirus cresc alarmant în România. Potrivit șefului executivului, aceste decese sunt înregistrate în cazul persoanelor care au și alte boli, dar și alte afecțiuni. De asemenea, el a mai menționat că și vârsta persoanelor decedate este una ridicată.

„Dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane. Se și vede pe statisticile legate de decese că cele mai multe decese sunt provocate de COVID pentru că persoane care au alte boli, alte afecțiuni și, în general, care au o vârstă mai ridicată. Asta este”, a declarat premierul Ludovic Orban.

România pe locul doi în Europa 

Și Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a abordat acest subiect. El a precizat că în prezent, România se afla pe locul doi în ceea ce privește decesele COVID-19 în Europa.

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a precizat că, ”comparartiv cu Italia, din păcate, primul val nu s-a terminat, suntem în continuare în primul val și vedem efectele primului val”.

„Dacă vă uitați pe cifrele comparative la primul val din Franța o să vedeți că acolo era mortalitate de nu puteai să o numeri. (…) În momentul de față noi suntem în acea perioadă a primului val unde mortalitatea este în creștere, dar și asta este diferențiată. De exemplu, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, mortalitatea este de 2,3. ceea ce demonstrează că se poate, a mai spus Streinu Cercel.

99 de decese în 24 de ore

1 noiembrie a fost o altă zi neagră pentru România. Potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, până astăzi, 7.067 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 31.10.2020 (10:00) – 01.11.2020 (10:00) au fost raportate 99 decese (54 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara,  Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea,   Vaslui și Municipiul București, menționează sursa citată.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea