“În piața din România, singurul jucător care are dimensiunea suficientă încât să manipuleze cursul de schimb sau dobânzile este Banca Națională. Dl guvernator a participat și a făcut niște înțelegeri cu băncile. Băncile comerciale nu au cum să se înțeleagă să manipuleze cursul și dobânzile, pentru că n-au dimensiunea potrivită”, a afirmat Lucian Isar, la audierea Comisiei economice a Senatului.

El l-a acuzat totodată pe Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere a BNR, că a pus presiune pe unele bănci pentru a gestiona dobânzile, în urma crizei financiare din perioada 2008-2009. “Înaintea Consiliului Concurenței, a fost telefonul din partea dl Isărescu. După acest telefon Isărescu a acuzat un atac pe curs din partea a trei bănci străine, Barclay’s, Credit Suisse și Goldman Sachs. După ce acestea i-au transmis salutări, și-a dat seama că trebuie să schimbe strategia și să nu mai acuze bănci din străinătate și a trecut la presiunea pe băncile locale să nu mai lucreze cu băncile din străinătate. Ăsta este momentul în care dl Cinteză a cerut diferiților reprezentanți, șefi din băncile comerciale să vină la BNR, acuzându-i cu locul de muncă. În perioada de investigație – Consiliul Concurenței nu s-a uitat – au existat aceste discuții care dl Cinteză le-a avut cu băncile în care amenință un vicepreședinte femeie de la ABN-Amro cu locul de muncă dacă nu face ceea ce a spus guvernatorul prin vocea dl Șerban Matei. Ăsta este unul din modurile în care au gestionat dobânzile la momentul respectiv”, a explicat Isar.

Fostul trezorier Bancpost a precizat că, în perioda respectivă, șefii trozerierilor sau președinți de bănci ar fi fost chemați în biroul lui Cinteză și amenințați să asculte de ceea ce li se transmite și să nu mai lucreze cu băncile din străinătate.

“Manipularea la acel moment a fost în jos, cunoscută ca și ‘a cădea la fentă’. În cazul ROBOR, manipularea a fost de plafonare în jos a dobânzilor pentru a ajuta aceste tranzacții în marjă. Nu cum a fost trimis Consiliul Concurenței să caute dobânzi ridicate care oricum erau deja forma de manifestare a pieței, că nu era lichiditate. Problema de manipulare a pieței era că în momentul în care nu erau roșii pe piață, cinci din zece bănci cotau 50 de bani roșia. Din mailurile din dosar, vedeți că nu tranzacționau la aceste prețuri. Acest email spune exact acest lucru. După ce voi cei cinci ați ascultat de Șerban Matei și Cinteză și cotați 50 de bani roșia, în momentul în care noi venim la voi să vă cerem să ne dați roșii la 50 de bani, spuneți că nu cotați sau ne arătați că roșia este de 10 lei”, a afirmat Isar.