Consiliul de Administraţie al Transelectrica a aprobat marţi ‘demisia de onoare’ a lui Horia Hăhăianu din funcţia de director general al companiei şi preluarea de către directorul general adjunct, Octavian Lohan, a funcţiei de conducere, până la ocuparea postului conform prevederilor legale.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, a dispus luni revocarea lui Horia Hăhăianu din funcţia de director general al CN Transelectrica SA, la cererea premierului Mihai-Răzvan Ungureanu. Motivul invocat de ministrul Economiei pentru revocarea din funcţie a directorului general al Transelectrica este comunicarea defectuoasă atât dintre Transelectrica şi minister, cât, mai ales, dintre Transelectrica şi consumatori.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România. Statul român deţine 73,6% din acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea – 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.

Transelectrica a încheiat anul 2011 cu un profit net (preliminat) de 90,279 milioane lei, de 9,5 ori mai mare faţă de cel auditat pentru 2010.

Miercuri ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, împreună cu directorii generali ai Transelectrica şi Electrica, Octavian Lohan şi Ioan Folescu, au susţinut un briefing de presă având ca temă principală situaţia alimentării consumatorilor cu energie electrică şi recenta Hotărâre de Guvern care reglementează eventualitatea unei limitări a exportului de energie electrică.