Sub pretexul ca s-a saturat sa fie sfidata de marii comercianti, Protectia Consumatorului a anuntat, la inceputul anului, ca va gasi solutii pentru a-i amenda pe cei care gresesc cu sume uriase, de ordinul milioanelor de euro.

Ca sa isi poata pune strategia in aplicare, institutia vrea acum – prin intermediul unui proiect de ordonanta care ridica mari semne de intrebare – sa modifice, in regim de urgenta, legislatia privind protectia consumatorului. Din pacate, in conditiile in care proiectul nu e insotit de un studiu de impact, e greu de inteles daca noile sactiuni propuse i-ar aduce vreun beneficiu consumatorului de rand sau daca ar fi doar o modalitate ca statul sa isi umple vistieria sau, mai rau, daca decizia s-ar putea transforma intr-un instrument de presiune asupra comerciantilor sau chiar de scoatere de pe piata a celor incomozi.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Marius Pirvu, a declarat pe 3 ianuarie ca e nemultumit din cauza ca legile in vigoare nu le permit inspectorilor sa le aplice marilor comercianti amenzi suficient de mari.

„Avem si Legea preventiei. Am practicat-o. Si ne-am intors in decembrie si am constatat ca, de fapt, procentul celor care nu respecta legea era mai mare. (..) Am incercat sa gasim solutii astfel incat sa nu amendam. Dar in momentul de fata sunt agenti economici – si o spun cu tarie! – care ne rad in fata si spun ‘Scrieti ce vreti in procesul verbal, ca valoarea amenzii oricum nu conteaza’. Adica mergem la un hypermarket si il amendam cam cu 1.000 de lei. Va dati seama ce afectat este! (…)

Cred ca vom gasi solutiile legale in zona de amenzi contraventionale. Asa cum in alte zone se aplica amenzi la cifra de afaceri, asa si la articolele de lege care pun in pericol sanatatea populatiei sa poate fi aplicata amenda la cifra de afaceri”, a declarat atunci Marius Pirvu, la o conferinta a Ministerului Agriculturii.

Dupa nici 2 saptamani de la respectivele declaratii, pe 14 ianuarie, ANPC a lansat in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care – daca ar fi adoptat in forma propusa – le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro. 

Prin proiectul de ordonanta, ANPC cere ca agentii economici sa nu mai fie amendati cu sume cuprinse intre 2.000 lei si 100.000 lei ca pana acum, ci sa primeasca, in schimb, sanctiuni raportate la cifra de afaceri. Or, asta inseamna ca amenzile ar putea ajunge si la zeci de milioane de euro.

 

Din formularea textului ordonantei reiese ca printre cei mai afectati agenti economici ar putea fi bancile care includ in contracte clauze abuzive, dar si marile magazine.

Mai exact, in ceea ce priveste magazinele, comercializarea de produse expirate sau etichetarea incorecta, spre exemplu, ar putea fi sanctionate cu amenzi care ajung pana la 2% din cifra de afaceri. In schimb, daca se demonstreaza ca, din vina agentului economic, s-a produs „vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau mai multor persoane”, ANPC ar putea aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a comerciantului, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta.

SURSA: ziare.com