Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, miercuri, că au avut loc descinderi în 30 de locaţii din Bucureşti şi Ilfov, 14 din ele fiind sedii ale unor instituţii publice, printre care şi SMURD, instituția condusă de Raed Arafat.

Procurorii cercetează posibile infracțiuni de corupție, prin care s-ar fi produs un prejudiciu de circa cinci milioane de euro. Se pare că ar fi vorba despre o serie de lucrări fictive de mentenanţă.

Prejudiciu de 5 milioane de euro

„Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2023, în legătură cu efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale SMURD, prejudiciul cauzat fiind estimat, la acest moment, la suma de aproximativ 23.200.000 lei.

În cursul zilei de 21 iunie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 30 percheziții pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care 14 se realizează la sediile a trei instituții publice, restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”, a transmis DNA, miercuri, într-un comunicat.

Plângere penală după achizițiile din pandemie

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus, săptămâna trecută, o nouă plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind achizițiile abuzive din timpul pandemiei de Covid-19.

În plângerea înaintată către DNA, FACIAS vorbește despre atitudinea șefului DSU, Raed Arafat, personaj cu un rol determinant în coordonarea activităților din timpul pandemiei, care s-a sustras de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă, în toate cele 6 ședințe ale comisiei, deși a fost citat, invocând motive diverse. Eschivarea acestuia ridică serioase semne de întrebare cu privire la faptele proprii sau ale subordonaților săi.

FACIAS a mai depus o plângere la finalul lunii aprilie, în legătură cu „tunul” cu măști anti-Covid, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi fiind de aproape 30 de milioane de euro.