Senatul, unde republicanii lui Donald Trump deţin majoritatea, a adoptat cu peste două treimi din voturi – pragul necesar – acest buget de 740 de miliarde de dolari, în pofida obiecţiilor exprimate de preşedintele în exerciţiu.

La fel a procedat luni şi Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, prin urmare bugetul este definitiv adoptat, iar Donald Trump înregistrează o nouă înfrângere în ultimele zile ale mandatului său.

La mijlocul lunii decembrie a respins proiectul

Trump a spus că a respins prin veto Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru că ”nu include măsuri esențiale pentru securitatea națională pentru că include prevederi care nu respectă veteranii și istoria militarilor noștri și contravine eforturilor administrației mele de a pune pe primul loc securitatea noastră națională și acțiunile de politică externă”.

”Este un cadou făcut Chinei și Rusiei”, a afirmat președintele într-un mesaj adresat Camerei Reprezentanților.

Motivul pentru care a apelat la dreptul de veto

La începutul lunii decembrie, președintele în exercițiu şi-a confirmat intenţia de a recurge la veto împotriva bugetului Apărării, adoptat de Congres, relatează AFP. Veto-ul său nu are însă nicio putere împotriva „supermajorității” obținute la votul din Congres.

„Cel mai mare câştigător în urma noii noastre legi a bugetului apărării este China! Îmi voi folosi dreptul de veto”, a transmis Trump pe Twitter, care se opune acestui buget din mai multe motive.

Refuzul lui Donald Trump de a promulga legea bugetului apărării nu înseamnă însă eşecul ei. Bugetul de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea Statelor Unite a fost adoptat cu o majoritate zdrobitoare în Camera reprezentanţilor şi în Senat, ceea ce asigură acea „supermajoritate” care ar permite legislativului să treacă peste veto-ul prezidenţial.

Dacă aleşii vor respinge acest veto, ar fi o premieră în mandatul de patru ani al lui Donald Trump la Casa Albă.