Numai vaccinarea singură nu va permite împiedicarea impactului variantei omicron

În acest context, directoarea ECDC, Andrea Ammon, a avertizat că „nu este timp” să acoperim „deficitele vaccinării care există în continuare”.

„În situaţia actuală, numai vaccinarea singură nu va permite împiedicarea impactului variantei omicron, pentru că nu este timp să se acopere deficitele vaccinării care există în continuare”, avertizează Andrea Ammon într-o alocuţiune video.

Agenţia sanitară a UE recomandă o serie de măsuri drastice

Agenţia sanitară a UE şi-a ridicat evaluarea riscurilor noii variante la adresa sănătăţii publice şi recomandă o serie de măsuri, printre care și o revenire la munca la distanţă şi o prudenţă sporită în timpul sărbătorilor şi călătoriilor de la sfârşitul anului.

Acesta avertizează că este „foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese suplimentare faţă de cele prevăzute de către precedentele previziuni cu privire la varianta delta, dominantă în prezent.

Recomandările făcută de ECDC

De asemenea, ECDC îndeamnă la o „reintroducere rapidă şi la o consolidare” a măsurilor „nefarmaceutice” anti-COVID, astfel încât povara sistemului de sănătate să poată fi „gestionată”.

„Este urgent ca o acţiune puternică să fie implementată în vederea unei reduceri a trasmiterii, unei uşurări a poverii asupra sistemelor de sănătate şi protejării celor mai vulnerabili în următoarele luni”, a transmisECDC, din care fac parte cele 27 de state membre UE, Norvegia şi Islanda.

Varianta Omicron se răspândeşte într-o manieră nemaivăzută

Simultan, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marți, 14 decembrie, că varianta Omicron se răspândeşte „într-un ritm pe care nu l-am mai văzut niciodată la altă variantă”. În acest context, specialiștii recomandă la folosirea tuturor instrumentelor anticovid în vederea evotării unei copleşiri rapide a sistemelor de sănătate odată cu apropierea sărbătorillor de la sfârştul anului.

Pentru ECDC, „rămân o prioritate” folosirea măştlor de protecţie, evitarea aglomeraţiei în mijloace de transport în comun, rămânerea acasă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea şi un nivel înalt de igienă.

În cazurile probabile sau confirmate de contaminare cu omicron, depistarea este necesar să fie, de asemenea, o prioritate, iar testele rămân „un instrument important” inclusiv atunci când persoanele testate sunt vaccinate, dar şi plasarea în carantină a cazurilor pozitive de COVID-19.