Este lovitura supremă pentru Vladimir Putin! Germania susține că are dovezi clare că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok. Mesajul a fost transmis de purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, citat de Reuters şi DPA. Potrivit acestuia, analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

”Guvernul federal (german) va informa partenerii săi din UE şi NATO cu privire la rezultatele investigaţiei” şi ”va discuta cu partenerii un răspuns corespunzător”, se mai arată în declaraţie.

”Este un fapt şocant că Aleksei Navalnîi a devenit victima unui atac cu un agent chimic neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai puternici termeni”, a menționat Seibert în acelaşi text, cerând totodată Rusiei clarificări urgente asupra acestei otrăviri.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea între Tomsk şi Moscova. Susţinătorii săi cred că i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat apoi într-un spital din Berlin.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a solicitat în urmă cu câteva zile autorităţilor ruse o „anchetă independentă şi transparentă privind otrăvirea” opozantului rus Aleksei Navalnîi, transmite AFP. „Este imperativ ca autorităţile ruse să lanseze fără amânare o anchetă independentă şi transparentă asupra otrăvirii domnului Navalnîi”, susţine Borrell într-un comunicat.

„Uniunea Europeană condamnă cu tărie ceea ce pare a fi un atac asupra vieţii domnului Navalnîi”, a mai declarat Borrell.

„Poporul rus şi comunitatea internaţională solicită să se facă lumină asupra otrăvirii domnului Navalnîi. Cei responsabili trebuie să să dea socoteală”, a adăugat înaltul oficial european.