Decizia a fost luată de birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, unde PSD are majoritatea.

Potrivit liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, partidul pe care îl conduce nu va accepta prelungirea stării de alertă cu mai mult de 15 zile.

Pro România solicitase cu o zi înainte încetarea de drept a stării de alertă şi a propus un proiect de hotărâre în acest sens.

„Grupul Pro România a propus pentru şedinţa de mâine (joi – n.r.) a Parlamentului adoptarea unei hotărâri care să constate încetarea de drept a stării de alertă. Urmează ca Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să dispună! Noi suntem Pro România – şi ţinem doar cu Romania!”, a scris liderul formaţiunii, Victor Ponta, pe Facebook.

Ce prevedea proiectul lui Ponta?

Proiectul de hotărâre privind încetarea stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, iniţiat de Pro România prevedea următoarele:

„Art. 1 – Ia act de încetarea stării de alertă, astfel cum a fost instituită şi încuviinţată, potrivit dispoziţiilor legale, pe întreg teritoriul României;

Art. 2 – Constată încetarea de drept a tuturor măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor epidemiei COVID-19;

Art. 3 – Solicită Guvernului să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial, un raport complet privind epidemia de COVID-19 pe teritoriul României, măsurile de prevenire şi combatere a efectelor epidemiei, efectele produse de măsurile aplicate, precum şi măsurile economico-sociale asociate stării de alertă şi efectelor epidemiei”, se arată în document.