Un motiv pentru care preţul petrolului a crescut luni este acela că Statele Unite sunt pe cale să anunţe că toţi cumpărătorii trebuie să pună capăt importurilor de ţiţei iranian, în caz contrar riscând penalizări. Astfel, luni, contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu până la 3,3%, la 74,31 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după data de 1 noiembrie, revenind ulterior la 73,63 dolari pe baril, fiind totuşi  cu 2,3% peste închiderea precedentă.

Preţul petrolului  West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu până la 2,9%, la 65,87 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 31 octombrie. Ulterior, petrolul WTI a fost tranzacţionat la 65,5 dolari pe baril, cu 2,3% peste închiderea anterioară.   Informaţia că Statele Unite se pregătesc să anunţe luni că actualii cumpărători de petrol iranian nu vor mai primi derogări de la sancţiuni a fost publicată prima oară duminică, de Washington Post.

Secretarul de Stat Mike Pompeo va anunţa că începând cu data de 2 mai Departamentul de Stat nu va mai acorda derogări de la sancţiuni oricărei ţări care importă ţiţei sau condensat iranian, scrie news.ro.

Înainte de reintroducerea sancţiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul OPEC, cu o producţie de aproape 3 milioane de barili de petrolpe zi, dar în aprilie exporturile sale au coborât sub 1 milion de barili de petrol pe zi, potrivit datelor firmei de analiză Refinitiv.

Statele Unite au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului după ce Trump s-a retras unilateral din acordul nuclear convenit în 2015 de şase state occidentale cu Teheranul. Washingtonul a acordat totuşi derogări la şase state, majoritatea din Asia, pentru o perioadă de şase luni. Cei mai mari cumpărători de petrol din Iran sunt China şi India, care au susţinut prelungirea derogărilor.

Coreea de Sud este un cumpărător major de condensat iranian, care este o formă de ţiţei ultra-uşor de care depinde în mare măsură industria sa de rafinare şi petrochimică. Eliminarea derogărilor va reduce oferta de petrol pe o piaţă deja limitată de sancţiunile SUA împotriva Iranului şi Venezuelei.  În plus, OPEC şi alţi producători mondiali de petrol au redus deja livrările, de la începutul anului, pentru a echilibra cererea şi oferta. În consecinţă, preţurile petrolului Brent au crescut cu peste o treime în acest an, iar cel al petrolului WTI cu peste 40%.