Vești de ultimă oră pentru șoferi. Începând cu 1 ianuarie 2022, amenzile rutiere ar putea crește semnificativ, dacă autoritățile nu plafonează, încă o dată, valoarea punctului de amendă.

Mai exact, conform codului rutier, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, ceea ce ar însemna ca, de anul viitor, acesta să ajungă la 255 de lei, în contextul în care începând cu anul viitor, salariul minim brut va fi de 2.550 de lei.

Astfel, din prima zi a anului viitor, valoarea punctului de amendă ar putea crește cu mai bine de 100 de lei, odată cu majorarea salariului minim brut de la 2.300 de lei, atât cât este în prezent, la 2.550 de lei, cât va fi de la 1 ianuarie 2022.

Amintim faptul că din 2017 și până în prezent valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Executiv la 145 de lei, chiar dacă salariul minim a crescut de mai multe ori de atunci. De menționat este faptul că măsura plafonării e luată an de an, prin ordonanță de urgență.

Cât ar putea plăti șoferii amendați în 2022

Pe de altă parte, pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de un Guvern cu puteri depline, nu unul interimar sau demis, așa cum se întâmplă în situația actuală.

În 2021 spre exemplu, plafonarea punctului-amendă a fost decisă în ultima zi din 2020, însă atunci, România avea un Guvern cu drepturi depline. Pe de altă parte,  pentru anul 2020, plafonarea a fost adoptată abia pe 9 ianuarie, astfel că în primele opt zile ale lui 2020, punctul de amendă nu a mai fost plafonat.

Mai exact, șoferii care au fost amendați în acea perioadă au primit amenzi mai mari cu peste 50%, în condițiile în care un punct de amendă avea, la acel moment, valoarea de 223 de lei, în loc de 145 de lei.

De menționat este faptul că, în cazul în care punctul de amendă va fi majorat, aceasta ar fi a doua lovitură pe care șoferii o primesc în ultimele luni. În luna septembrie a acestui an, mai mulți asigurători au crescut semnificativ prețurile RCA, pe fondul problemelor în care City Insurance se afla. De asemenea, odată ce falimentul City Insurance a fost declarat, șoferii nu au mai avut altă opțiune decât să schimbe asiguratorul, evident, pentru un tarif mult mai mare decât cel obișnuit.