Peste un milion de contoare de măsurare a consumului de energie electrică instalate de Distribuție Energie Electrică România (DEER), parte din Grupul Electrica SA, erau expirate la finalul anului 2020 și numărul lor urmează să ajungă la 1,5 milioane, până în 2023, arată un document obținut de Economedia.

Factură de 739.000 lei

Acest lucru se întâmplă în contextul în care numeroși consumatori s-au plâns că au primit facturi uriașe, deși consumul nu le-a crescut și chiar în ciuda faptului că locuințele facturate nu mai erau locuite de ani buni.

De exemplu, o familie din Alba Iulia a primit o factură uriașă, iar altă familie o factură de 207.866. De asemenea, proprietarul unui apartament din orașul Cugir (județul Alba) a primit o factură record la electricitate, peste 739.000 lei, deși în locuință nu locuiește nimeni de peste 20 de ani.

Într-un răspuns la solicitarea Economedia, compania a afirmat că, în aceste condiții, 10% din parcul existent de contoare ar trebui înlocuit anual, fie cu contoare noi fie cu contoare remetrologizate.

Cu toate acestea, potrivit DEER, reglementările ANRE obligă operatorii de distribuție ca, la întocmirea planurilor de investiții, numărul de contoare noi montate să nu depășească 7% din numărul total de contoare.

„De aici rezultă faptul că pentru restul celor 3% (până la cele 10% care trebuie înlocuite întrucât au scadența metrologică depășită) operatorii de distribuție trebuie să utilizeze contoare remetrologizate (contoare demontate din instalații, verificate într-un laborator metrologic autorizat și apoi remontate în instalații)”, arată DEER.

Până acum s-au înlocuit peste 170.000 contoare

Compania de distribuție a Electrica, DEER, susține că şi-a propus ca la finalul anului 2023 să nu mai aibă în instalații niciun contor cu scadența metrologică expirată. Compania mai menționează că, în intervalul 01.01.2021-31.08.2021, au fost înlocuite peste 170.000 contoare cu scadență metrologică depașită.