Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis marţi o cerere a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de redeschidere a anchetei într-un dosar pe numele judecătorului Bogdan Mateescu, membru al CSM, dosar închis în anul 2018 de către DNA, notează Antena 3. „Admite cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, în dosarul nr. 221/P/2017 înregistrat la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În baza art. 335 alin. 4 Cod de procedură penală confirmă ordonanţa nr.183/II/2/2019 din 28 mai 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, prin care s-a dispus infirmarea ordonanţei de clasare nr.221/P/2017 din data de 21.08.2018 şi redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 221/P/2017 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în vederea completării urmăririi penale, cu privire la faptele pentru care s-a început urmărirea penală”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au admis două cereri formulate de Bogdan Mateescu şi Parchetul General şi au sesizat Curtea Constituţională cu excepţii de neconstituţionalitate privind art. 88 (1) alin. 6 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificate prin art.14 pct.4 din OUG 7/2019, art. 88 (1) – art. 88 (9) din Legea nr. 304/2004, dar şi a OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Dosarul îl vizează pe judecătorul Bogdan Mateescu, pe tatăl acestuia, Mihai Mateescu, care este primar PNL în oraşul Băile Govora, dar şi pe Marin Cotescu, senator PNL în legislatura 2012 – 2016. Bogdan Mateescu s-a pronunţat în mai multe rânduri pentru desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

Bogdan Mateescu a reacţionat pe Facebook la aflarea veştii. „Nu comentez proceduri în curs, aşa cum v-am obişnuit, ci le respect. Nu am nimic de ascuns şi voi demonstra asta fără niciun dubiu, chiar dincolo de absurdul, ridicolul unor situatii. Totuşi, mă deranjeaza enorm fabulaţiile din acea parte a presei, o ştim cu toţii foarte bine, astfel încât de data aceasta mă voi adresa justiţiei în mod hotărât. Ceea ce mă doare cel mai mult este murdărirea familiei mele. Parinţii mei sunt nişte oameni excepţionali şi cred sincer că nu merită asta. […] Vreau, însă, o dezbatere onesta şi voi participa din plin la ea, cu toată buna credinţă şi cu toata obiectivitatea.”