Probleme mari pentru conservatorul Armin Laschet. Favoritul la succesiunea Angelei Merkel a fost pus într-o situație fără precedent. Potrivit AFP, în cursul zilei de vineri, acesta a recunoscut o serie „erori” în redactarea unei cărţi, după acuzaţii de plagiat, care au vizat-o de altfel şi pe rivala sa ecologistă.

„Există în mod evident erori pentru care sunt responsabil”, a declarat Armin Laschet, de 60 de ani. Totodată, acesta a mai recunoscut și faptul că a utilizat conţinuturi cel puţin de la un autor fără a-l cita ca sursă în această carte datând din 2009, cerându-și scuze în acest sens.

„Ţin să-mi prezint scuzele”, a adăugat el, promiţând să ceară rapid „o verificare a întregii cărţi” pentru a se stabili dacă există şi alte erori similare.

De menționat este faptul că, gestul lui Armin Laschet vine după ce autorul Karsten Weitzenegger, un expert în materie de ajutoare pentru dezvoltare a scris pe Twitter un mesaj în care el preciza că a fost informat de un „vânător de plagiate” german că a fost citat fără a se menţiona sursa în această carte a lui Armin Laschet.

Totuși, autorul a reacţionat cu umor, afirmând că se bucură de faptul că „responsabili politici se interesează de ştiinţă, ceea ce nu este neapărat cazul dlui Laschet”.

Popularitatea lui Armin Laschet ar putea fi afectată

Trebuie subliniat faptul că aceste tensiuni intervin într-un moment în care Armin Laschet, deja puţin popular în Germania, este sub focul criticilor. Totul a început după ce oficialul german a fost filmat râzând în timp ce şeful statului, Frank-Walter Steinmeier, le aducea un omagiu victimelor viiturilor devastatoare de la jumătatea lui iulie. Şi în acel caz candidatul CDU şi-a cerut scuze.

De la acel moment, conservatorii, care reunesc Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul ei bavarez CSU, au pierdut câteva puncte în sondajele privind intenţiile de vot, chiar dacă rămân în frunte iar şansele lui Laschet de a accede la funcţia de cancelar se menţin intacte.

În același timp, potrivit unui sondaj realizat pentru televiziunile RTL şi ntv publicat vineri, CDU/CSU a pierdut două puncte, până la 28%, în intenţiile de vot, în timp ce Verzii, principalul concurent, au crescut cu 1 punct, până la 21%.

Amintim faptul că în luna iulie, Annalena Baerbock, candidata ecologistă la postul de cancelar, a fost şi ea prinsă cu plagiatul, într-o carte de campanie intitulată „Jetzt” (Acum). Pentru o lungă perioadă de timp, aceasta se afla în fruntea sondajelor pentru a o înlocui pe Angela Merkel după alegerile din 26 septembrie, însă ecologista de 40 de ani a comis mai multe gafe care i-au afectat credibilitatea.

Astfel, aceasta a omis să declare în Parlamentul german mai multe mii de euro reprezentând prime vărsate de partid şi a trebuit să-şi rectifice inexactităţile din CV.