George Maior a refuzat de mai multe ori să se prezinte la SIIJ pe fondul problemelor de sănătate sau a agendei încărcate.

Acesta a recunoscut în faţa anchetatorilor că a ţinut legătura cu Sebastian Ghiţă în ultimii ani, inclusiv după momentul în care fostul deputat PSD a fugit din România, potrivit unor surse judiciare.

În plus, Ghiță este denunțător în dosarul în care Maior a fost audiat.

De asemenea și Sebastian Ghiță, anchetat în mai mult dosare DNA, a fugit din țară după expirarea mandatului de parlamentar.

Înainte să părăsească țara, acesta a făcut mai multe înregistrări video în care a dezvăluit relaţia pe care a avut-o cu şefi ai SRI şi cu Laura Codruţa Kovesi.

În prezent Sebastian Ghiță se află în Belgrad, de unde a și denunțat-o pe Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General.

Acesta a mărturist anchetatorilor că în 2011, la solicitarea lui Kovesi, pe atunci procuror general al României, a plătit închirierea avionului cu care a fost adus din Indonezia Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI.

De precizat că Laura Codruţa Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, iar pe 28 martie, aceasta a fost pusă sub control judiciar. Însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura controlului judiciar, după contestațiile făcute de inculpată.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, au fost audiați în același dosar în calitate de martori.

„Cred că am acoperit în calitate de martor tot contextul în care SRI s-a implicat pe bună dreptate în această operaţiune de succes, alături de alte state. Tot în calitate de martor, am precizat că nu am sesizat aspecte care să facă cumva obiectul vreunei infracţiuni din partea unor persoane care au fost implicate concret. Deci, a fost o audiere lămuritoare şi foarte bună. (…) Eu nu pot să comentez ce spune Sebastian Ghiţă, eu precizez lucruri pe care le ştiu în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii şi, în acest context, SRI a fost extraordinar de eficient şi competent”, a precizat Maior.

Pe de altă parte Maior consideră că operațiunea s-a desfășurat într-un mod legal, definit de legislația românească.

„Extrădarea s-a realizat în contextul clar, legal, definit de legislaţia românească şi rolul Ministerului Public este clar definit în acea legislaţie. (…) (Operaţiunea – n.r.) s-a realizat în contextul unui task force interinstituţional, lucru care sper să se realizeze şi în prezent. Comunicare pur instituţională. (…) Toate explicaţiile necesare au fost date în contextul acestei audieri şi se precizează exact cum s-a implicat SRI pentru realizarea acestei operaţiuni de succes“, a declarat Maior.