Strategia Guvernului de a-i face pe oameni să renunțe: bătaia de joc a voucherelor sociale

„Dacă tot s-a anunțat că se dau vouchere, este normal ca oamenii care se consideră eligibili să se informeze pe această temă. Nu îi interesează să ajute oamenii. I-a interesat doar imaginea, cum au dat de greu, cum și-au închis telefoanele. E greu să faci treabă în administrație, știu. Dar funcția de ministru îți place ….,” scrie Violeta Alexandru, care adaugă faptul că „În minim 4 locuri trebuie să se intereseze o persoană cu venituri reduse cu privire la motivul pentru care nu primește aceste vouchere (marele program de sprijin al Guvernului). Marea digitalizare a României se oprește în lucruri de bun simț care nu se fac. Uitați de instituțiile publice care trebuie să comunice între ele astfel încât la un singur telefon să vi se spună care este situația dvs.”

„Doar să te zăpăcească de tot până renunți”

„Chiar dvs. alergați între instituții, în primul rând pentru că nu se răspunde la telefon. Graficul vă ajută puțin să vedeți ce vă așteaptă. Acest gen de informare trebuia să o facă Guvernul. Dacă dorea să ajute oamenii. Opinia mea e că special nu oferă clarificări, ca să renunțați. Minim 10% dintre cei care aveau dreptul au rămas pe dinafară. Printre ei și oameni care au renunțat când au fost trimiși dintr-un loc într-altul.

1. Poștă – pentru a vedea dacă aveți cardul emis dar nedistribuit (din diferite motive).

2. Chipurile la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la un număr de telefon (021.9268) la care sper să vă răspundă cineva. Până acum, nu au răspuns. Acest Minister a asigurat finanțarea dar n-are propriu-zis nicio legătură cu lista beneficiarilor – aceasta e la Ministerul Muncii. Doar să te zăpăcească de tot până renunți.

3. La Ministerul Muncii – Casa de pensii / AJPIS din județul în care locuiți. La Ministerul Muncii se centralizează, de fapt, listele de beneficiari și puteți afla explicații pentru faptul că nu sunteți pe listă. Am suficiente informații de la oameni care îmi spun că de aici sunt trimiși la Ministerul Investițiilor Europene. De acolo înapoi la Ministerul Muncii și tot așa.

4. ANAF/Administrația financiară din județ. Aud că pe dvs. vă trimit să aduceți dovezi că nu aveți venituri suplimentare și că vă încadrați în plafoanele stabilite pentru acest card social.

5. La Primărie, pentru familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei și trebuie să depună declarație pe propria răspundere.

Sub această guvernare s-a revenit la vechile obiceiuri – statul nu respectă cetățenii, nu are nici timp și nici chef să vorbească cu ei. Soluția corectă era creșterea pensiilor și investiții în servicii – suport pentru cei mai vulnerabili, servicii care să dureze și dincolo de 2022, gestionate de autoritățile locale. Bani în PNRR ar fi fost. Nu a fost o gândire strategică,” detaliază fostul ministru al Muncii.

Aud de la oameni că și pentru ajutoarele de încălzire tot batjocoriți sunt. Stau la coadă cu orele, în picioare. Începusem să schimb. S-a revenit la vechile obiceiuri. De la cap pleacă totul, încheie Violeta Alexandru.