DNA este în pierdere de turație. Un dosar greu a fost scăpat din mână de procurori. Tribunalul București i-a declarant nevinovați pe celebri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică. Cei doi erau inculpați în dosarul Microsoft 2, fiind acuzați pentru spălare de bani. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Decizia a fost luată de judecători pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu este definitive, anunță mediafax.

În septembrie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Dinu Pescariu şi Claudiu Florică pentru infracţiunea de spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi spălarea banilor. Ei sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.

Potrivit DNA, în acest context, Pescariu şi Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă). „În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”. Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL”, a mai precizat sursa menţionată.