Este vorba despre o discuție care a avut loc între reprezentanţii ANAF şi reprezentanții mai multor bănci.

Mirela Călugăreanu, preşedintele instituţiei, a declarat că atât ANAF cât și reprezentanții băncilor doresc implementarea unui sistem de poprire şi ridicare a popririlor prin intermediul unei aplicaţii informatice.

Potrivit acesteia, proiectul în domeniul digitalizării ANAF va urma să funcționeze începând cu luna martie.

„Un alt proiect care va fi implementat tot în cursul acestui an este interconectarea caselor de marcat. Se fac eforturi pentru ca lucrurile să se întâmple cât mai curând posibil. Aţi auzit-o şi din declaraţiile publice ale domnului ministru. Un alt proiect care, de asemenea, va fi implementat anul acesta este Noes, adică implementarea unui nivel operativ în procesul de executare silită”, a mai adăugat Mirela Călugăreanu, potrivit adevarul.ro.

Totul se va întâmpla în timp real

În ceea ce privește aplicaţia e-popriri, aceasta va automatiza înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie şi să se ridice în timp real. De asemenea se ia în calcul evitarea situațiilor în care sunt reţinute sume mai mari decât cele ce trebuiesc recuperate din conturile persoanelor respective.

De asemenea, Direcţia Generală de Reglementare a Colectării Creanţelor Bugetare va dobândi calitatea de organ de executare silită.

Sistemul informatic e-Popriri nu va fi folosit doar în acest scop. Acesta se va ocupa și de gestionarea centralizată a informaţiilor rezultate ca urmare a înfiinţării popririlor de către organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea şi ridicarea popririlor generate prin intermediul acestui sistem informatic, dar şi actualizarea sumelor rămase de recuperat, pentru care subzistă poprirea înfiinţată.

Se pare că sistemul permite centralizarea datelor la nivel naţional, astfel încât informaţiile deţinute de părţile implicate, ANAF şi instituţiile de credit, să fie în concordanţă şi facilitarea extragerii unor rapoarte, la nivel central, privind stadiul sumelor aferente popririlor înfiinţate.