Controalele inspectorilor ANAF s-ar putea concentra tot mai mult, în perioada următoare, pe persoanele fizice. Nu va conta faptul că acestea se află sau nu în categoria de venituri şi averi mari, spune Irina Nistor, director PwC România. Ea a explicat şi ce importanţă are Declarația de patrimoniu și venituri în cazul unei inspecţii ANAF.

“De complexitatea cazului depinde cât de anevoiasă devine o altă declarație despre care nu știu câți dintre dvs. ați auzit, pentru că ea nu este solicitată decât în cadrul unei inspecții, anume „Declarația de patrimoniu și venituri”. Este o Declarație stufoasă de 16 pagini care trebuie documentată temeinic.

Orice bun, venit, cheltuială care vă este solicitată a fi completată trebuie să aibă în spate documentația”, a declarat Irina Nistor, potrivit hotnews.ro.

O evidenţă clară a veniturilor şi cheltuielilor va ajuta mult în cazul unei inspecţii fiscale

Aceasta a explicat că românii ar trebui să se obişnuiască să ţină o situaţie clară a veniturilor şi cheltuielilor, pentru că numai o evidenţă clară a acestora îi poate ajuta să treacă cu bine peste o inspecţie fiscală. În plus, Irina Nistor recomandă conformarea voluntară, care va ajuta la finalizarea rapidă şi fără probleme a unei inspecţii fiscale.

“Noi considerăm că atâta timp cât există o evidență foarte clară la nivelul persoanei fizice, deși poate nu suntem obișnuiți să ne ținem o situație a veniturilor și a cheltuielilor, trebuie să ne obișnuim să facem acest lucru pentru că o evidență clară ne ajută să trecem cu bine peste o inspecție fiscală.

În continuare recomandăm conformarea voluntară. Trebuie să țineți cont că ea nu ne salvează de inspecția fiscală, dar ne poate ajuta în finalizarea ei repede și bine”, a mai declarat directorul PwC România.